2024-01-26 572 浏览
2024年1月10日 星期三今晚老婆带咗我去观塘嘅呢一间餐厅食饭,因为网上面见到有串烧及网烧放题,食足2.5小时平日都只不过系$248,5位或以上一齐去仲可以食足3.5小时添去到发现餐厅其实唔系好大,大约有十几张枱,但枱与枱之间有足够距离,坐落去都几舒服,而且每一张枱都有抽风机,所以着嘅衫完全唔会吸到油烟餐厅侧边有雪柜摆满咗饮品,可以自由取用,当中更有自家制菊花蜜、洛神花山楂茶同柠檬薏米水,正好可以用黎配合串烧食,令到冇咁容易热气,而且洛神花山楂茶酸酸甜甜几开胃另一边嘅冻柜就摆满左前菜、甜品同蔬菜,蔬菜方面瓜、茄子同菇都已经切好晒,方便拎嚟烧,而且金菇仲已经放咗喺锡纸兜里面,一拎出嚟就可以放喺个炉上面烧,十分方便至于前菜,有麻酱豆腐同麻香油扬等等,无谂过腐皮同麻酱都几夹,甜甜地几开胃,仲有芝麻香添点餐系用网上落单,够晒方便同准确,又有图片可以见到,当中食物分开左自转串烧、网烧同炸物,指示十分清晰,无论边一个种类都有好多食物可以选择,于是我哋每样都要少少落单几分钟之后,食物就已经送上,呢一碟全部都系自转串烧,因为食物已经插好晒一条条铁枝,只要放上个炉指定位置就可以自己转动,无论鱼蛋、芝士
2024年1月10日 星期三

落单几分钟之后,食物就已经送上,呢一碟全部都系自转串烧,因为食物已经插好晒一条条铁枝,只要放上个炉指定位置就可以自己转动,无论鱼蛋、芝士竹轮卷、肠类,甚至唔同嘅肉类都好新鲜,而且每一旧都唔算太大,方便烧熟嘅同时又方便进食

每一串串烧都自己转动,完全唔需要担心几时会烧焦变黑,只需要安心静待熟透嘅时候就食得,真系好方便,仲有可能唔系使用炭炉嘅关系,感觉唔系太大油烟,食落去好放心
啲肉比起平时要耐一啲时间先熟,咬落去都唔韧,牛肉粒几重牛肉味,芝士竹轮卷都几有惊喜,烧完之后里面嘅芝士会慢慢溶化开,有少少拉丝嘅效果

另外餐厅每一位客人都会送一份蒜蓉帆立贝,差唔多有成只手掌咁大,上面铺满蒜蓉,烧完之后仍然好大只,肉质几弹牙,每一啖都食到蒜蓉香味

我哋仲点咗鱼片头、豆卜同大虾,其中最惊喜嘅系豆卜,因为烧完之后咬落去真系脆卜卜,十分脆口,而且豆味几浓郁,而大虾烧完之后好容易就可以拆开虾壳,肉质弹牙,一啲都唔霉,最后我哋再encore要多咗几只

最后仲有清酒煮蚬可以点,酒味唔算太浓,所以唔钟意饮清酒嘅人都食得,而且蚬嘅份量都几多,我食落去每一只都食唔到有沙,证明都清洗得几干净
2024-01-10