2016-11-22 802 浏览
同2位朋友去完Event后, 时间已过8点, 又唔想食得太丰盛, 怕太夜会肥所以拣左黎呢度我系第一次黎, 名叫Y pasta, 主打都系pasta 啦, 不过都有小食, 甜品等其他选择餐具都非常干净, 加上我本身都钟意简单设计, 印象先加分意粉类可以自选, 唔似得其他餐厅只得意大利粉就意大利粉呢度提供天使面, 蝴蝶粉, 千层面, 长通粉, 宽面等等自己钟意咩粉就拣咩粉, 亦意味著即叫即煮啦!夏日田园沙律, 配新鲜士多啤梨汁, 少少酸甜,  味道好清新好夏日全部都系蔬菜, 健康得来, 又唔怕肥酥炸鸡脾菇配芝士酱, 呢个小食系Y Pasta独家自创的切到条形, 大家食得又方便, 只系有少许干身, 连入面既菇汁都无埋不过可以蘸番我最钟意既芝士酱补偿番芝士的浓味刚好, 又唔会太劲, 抢走主角既原味!来过小食后, 才上的2个意粉黑松露酱鲜带子意粉, 见到openrice都好多人点及赞两个卖相都唔错, 面在中心, 旁边就放上带子及大虾, 很分明的摆位, 唔会乱来的, 食都食得开心d啦带子大粒, 煎到半熟状态, 但又不会冰冷的, 淡淡肉且很嫩口至于意粉加入大量黑松露酱, 一上台已飘出很香的"煤气味"

所以拣左黎呢度

餐具都非常干净, 加上我本身都钟意简单设计, 印象先加分
意粉类可以自选, 唔似得其他餐厅只得意大利粉就意大利粉

呢度提供天使面, 蝴蝶粉, 千层面, 长通粉, 宽面等等

自己钟意咩粉就拣咩粉, 亦意味著即叫即煮啦!

全部都系蔬菜, 健康得来, 又唔怕肥
夏日田园沙律
炸鸡脾菇配芝士酱, 呢个小食系Y Pasta独家自创的

不过可以蘸番我最钟意既芝士酱补偿番

芝士的浓味刚好, 又唔会太劲, 抢走主角既原味!
来过小食后, 才上的2个意粉

黑松露酱鲜带子意粉, 见到openrice都好多人点及赞

至于意粉加入大量黑松露酱, 一上台已飘出很香的"煤气味", 超钟意!!!

意粉不淋不硬, 口感及味道都适中
黑松露酱鲜带子意粉
忌廉汁野茵大虾匾意粉, 忌廉汁唔会一pat pat唔会过份, 但每条粉都会黏到汁的
4只大虾爽口弹牙清鲜, 唔系用粉"那"出来的口感
忌廉汁野茵大虾匾意粉
女生总有第二个胃放甜品
吃完咸的, 当然要望下dessert menu先 (其实一早预留空间给甜品呢)

2个甜品分别: 玫瑰苹果配haagen dazs雪榚 (openrice多人赞) 及焦糖炖蛋
外型超美的玫瑰苹果配haagen dazs雪榚, 如果心仪男士在晚饭中偷偷的给我order, 一定是非常惊喜的事, 很sweet呢! 有少许火炙过的玫瑰花边, 很有层次及颜色分明
不过配咗绿色的哈根大师抹茶雪榚就有点颜色不配的感觉, 如果配粉红色(士多啤梨) 或白色雪榚好似靓d

因为大家都不知道雪榚有无得选择, 落order时大家都无谂过, 来到可算是惊喜,
不过讲明是haagen dazs出品, 都唔会差得去边既

至于苹果花瓣有香甜的苹果味, 但不是脆片的口感, 内心是有果肉的淋

感觉比其他甜品来得健康, 因为佢用上真正苹果制造, 糖份又唔会很高
玫瑰苹果配haagen dazs雪榚
而焦糖炖蛋入面的蛋, 质感细滑, 唔会硬掘掘, 很香蛋味!
不过如果份量大一点会更好呢 XD (其实一人份量来的)
焦糖炖蛋
埋单每人都系$190, 有咸有甜又坐得舒服, 唔叫贵啦~
2016-11-15
夏日田园沙律