2021-04-12
开返晚市堂食同可以四人一枱之后,都不停约唔同嘅friend饭聚,知道厚福街新开左哩间专食炸物串烧嘅居酒屋,几特别咁就约朋友黎聚聚。黎到时仲未够七点,加上餐厅新开,所以冇乜人。Mo Mo以浅木色做主调,感觉几舒服。除左Menu上面嘅清酒同梅酒,佢地仲有自己酿制嘅烧酒。百香果烧酒($65) - 甜甜地超易入口,好啱女仔饮,虽然近乎冇酒味,但其实酒精浓度都有20%,酒量一般嘅话,浅尝一杯就够。咖啡烧酒($65) - 好特别嘅烧酒,酒未入口已经闻倒咖啡香味,入口酒味比百香果烧酒烈一啲,但酒味之中又透出浓厚嘅咖啡味,啡迷必试。前菜($28) - 同跟返日本居酒屋做法,一坐低侍应会先送黎前菜,系椰菜,蘸埋旁边嘅酱汁食,酸酸地几开胃。梅水晶($28) - 梅水晶系一道用鲨鱼软骨、酸梅同调味料混合而成嘅小菜,佢味道酸香十足加上软骨嘅脆卜卜口感,真系好啱用黎𩠌酒。鸡泡鱼干($78) - 鸡泡鱼干唔系烧到干柴柴,食落甜甜地仲好油润,话咁快就清晒。哩度出名食炸物串烧,所以我地都拣左几款黎试。 飞鱼子昆布($48/件) - 佢嘅炸皮睇落去似吉列,但咬落去其实比较似炸豆腐皮咁,系脆得黎软身嘅,唔会好厚,里面全部
除左Menu上面嘅清酒同梅酒,佢地仲有自己酿制嘅烧酒。
哩度出名食炸物串烧,所以我地都拣左几款黎试。
飞鱼子昆布($48/件) - 佢嘅炸皮睇落去似吉列,但咬落去其实比较似炸豆腐皮咁,系脆得黎软身嘅,唔会好厚,里面全部系飞鱼子,中间夹左一块昆布,口感好卜卜脆几得意。
虾饼三文鱼籽($48/件) - 炸虾饼好弹牙结实,上面铺满左咸鲜味突出嘅三文鱼籽,同泰式炸虾饼比又有另一番风味。
关东煮($118) - 有五款唔同配料,包括鸡蛋、萝卜、鱼板、小芋同豆腐,我特别钟意萝卜同鱼皮,前者煮得够腍,清甜又冇渣,后者带啲弹口。
乳酸味汽水($38/杯) - 自酿烧酒虽然特别,但酒量唔高浅尝一杯就够,所以每人再点左杯乳酸味汽水,酸酸甜甜配炸物串烧最啱。
总结,以炸物串烧做主打嘅居酒屋唔多,炸物款式几特别,价钱同其他居酒屋比唔算贵,每人点几款佐酒小菜,惊唔够饱最后加个茶渍饭/荞麦面/乌冬都好够饱。