2022-10-06
《书湘门第 – 红磡》喺香港真系好少食到长沙既黑色臭豆腐,之前成日中港两地工作,喺朋友介绍下喺国内试过几次其实几好食,不过元素表味浓😂估唔到香港原来都有得食呢一种黑蚊蚊既臭豆腐🥸当然系想试下好唔好食啦😎我同朋友上星期五饮野前想医一医肚先,所以就简左酒吧附近既一间餐厅食少少野顺便等位入酒吧,当日两个女仔唔计啤酒总共点左三样野食💁🏻♀️炸臭豆腐 $72都未上到枱,老远就已经闻到好劲既臭豆腐味😂明明系我朋友提议试下既,但黎到佢话臭到想晕搞唔掂🤣笑死我😆不过味道黎讲我就觉得唔够正宗既长沙臭豆腐咁好味,豆腐炸得干身,一咬落口有汁,真系有点重口味的💁🏻♀️铁板水晶粉 $82水晶粉好弹牙👍🏻炒得好有镬气,不过调味算几辣下,朋友食到系咁饮啤酒止辣😅💁🏻♀️干锅有机花菜 $82又系辣辣既一道菜,干锅入面有啲五花肉,同菜花炒埋一齐好惹味👍🏻个锅越食越浓味,越煮越辣,所以我地最尾狂饮啤酒😂最后两个人埋单四百零蚊,明明系谂住食少少嘢咋嘛,劲饱收场😂接着就过返隔离准备饮嘢啦
💁🏻♀️炸臭豆腐 $72
💁🏻♀️铁板水晶粉 $82