2011-08-12 9 浏览
是夜同另一半揾食揾到去九龙塘. 九龙塘最出名食泰国菜,虽然成条街满布泰国菜馆,但好食个几间都围满哂人.行左半个钟,左拣右拣,最后都系帮衬最出名最多名人帮衬既金宝.系金宝食野特别在除左d枱劲窄,窄到同隔离枱既距离同搭枱冇乜分别之外, 最特别系你可以叫下泰国野食下又可以叫下越南野试.食泰国野梗系想食咖哩, 但自己本身又唔食得辣, 所以个度既阿姐就叫我试下越南咖哩. 越南都有咖哩? 不过算了,既然阿姐推介到而且又话唔辣就叫来试下了.咖哩鲜牛腩煲配法包 好多咖哩汁,牛腩好淋好好食, 仲有好多牛根,完全唔硬,真系正.咖哩真系完全唔辣,唔会好水刚刚好.薯仔切得略为大旧得滞.有半条好大既法包.虽然略为冻左少少,不过仍然香脆松软,点咖哩真系正到晕.一个人食半条都未够喉.串烧鸡/牛/猪沙嗲 (6支)沙嗲酱冇沙嗲味,只得甜甜地花生味. 牛肉好硬,好用力先扯得开旧肉; 反而猪同鸡不错,淡淡既炭烧香味令人回味.泰式炒粉 上枱碟粉一pat, 卖相就认真麻麻地. 不过食落又十分不错wor, 唔系好油腻,配料亦都好多, 芽菜仔条条都好涨卜卜好饱满, 虾仁好ok爽口, 食完一碗都唔会好滞.泰式炒A菜十分多油,而且棵棵

咖哩鲜牛腩煲配法包

串烧鸡/牛/猪沙嗲 (6支)

泰式炒粉

泰式炒A菜
十分多油,而且棵棵都好大棵菜,叫人点咬. 份量都几多,不过太多油睇见都滞....

红毛丹冰
去亲食泰国或者越南野首选一定系饮红毛丹冰. 其一系个人喜好淡淡既近粉红色调,有种说不出的浪漫感觉 (哈哈~); 其二系红毛丹好好食. 呢度既红毛丹冰都不错, 唔会斋劲落糖水,红毛丹起码有4-5粒,虽然唔系好大粒,而且都知系罐头货,不过都不错吃的.

2个人埋单$2XX,不是很贵,算几抵食.
不过来食预左冇哂私稳,而且全冇宁静可言, 想倾多阵计既话见议快d食完埋单行下九龙城公园啦.
  • 咖哩鲜牛腩煲配法包