2017-04-25 91 浏览
放工去新蒲岗都算近,今晚就约埋旧同事一齐嚟食鸡煲,铺头唔算迫,坐得几舒服,又有电视睇太肚饿喇,呢度好在有得叫D凉伴前菜,唔洗等个鸡煲同边炉啲食物熟,顶住肚先!先嚟一个陈醋野生云耳,酸酸地,好开胃!云耳好爽呢碟「八味金砖脆豆腐」,佢嘅调味做得啱啱好,唔会太浓味,而且新鲜热辣好香口主菜当然系呢个招牌鸡煲啦!我地谂住冇咁热气所以叫咗款走辣,不过我觉得都系有少少微辣呢度d 鸡好滑好有鸡味,我好怕d 鸡煲会太油,好彩呢度又唔算好油腻食晒D鸡之后就可以加汤加配料打边炉呢个手打三宝丸,有墨丸, 虾丸, 鲮鱼丸, 好新鲜, 不过再弹牙D就好喇自家制响铃!! 放落汤1-2秒,脆卜卜仲吸收晒汤嘅精华,就连我个声称系响铃专家嘅friend 都话正!!呢碟鳝片都好新鲜,而且肉质都几嫩,但怕骨既朋友要小心D食呢款手切肥牛并牛颈脊绝对系必食推介!油脂分布比起平时一般嘅肥牛平均,食落好有牛味,虽不至于好似和牛咁入口即溶,但系都好淋好正!

食晒D鸡之后就可以加汤加配料打边炉

呢碟鳝片都好新鲜,而且肉质都几嫩,但怕骨既朋友要小心D食
  • 向铃