2018-03-28
老牌餐厅喺香港已买少见少,有多间分店嘅太平馆餐厅仍能屹立不倒,大概只有一个理由就系自己物业!做得老牌,食物制法或风味都应会保留传统,至于价钱相对一样有番咁上下,所以食大平馆下午茶,最适合精打细算嘅我⋯⋯哈哈!太平馆下午茶餐选择一啲都唔少,无论招牌瑞士汁系列、其他焗饭、汤米面或甜品类都有,老牌餐厅来讲,价钱相当大众化。今日三个茶餐分别⋯⋯太平馆瑞士汁炒牛河:太平馆招牌瑞士汁一定无得输,汁香味又唔会过甜,整个炒河一啲都唔肥腻,超好食!焗猪扒饭:呢个系朋友必食之选,佢话食到一种旧式餐厅焗猪扒饭嘅感觉。即系点?!我都不大了解⋯⋯哈哈!葡汁焗三宝饭(虾、牛脷、鸡):非常抵食,三款主菜嘅葡汁焗,葡汁唔似一般的浓葡汁,配上白饭一碟,好味!当然,餐厅任何时段都会附上主餐牌,种类和价钱同样多与高。所以,太平馆茶餐始终系我首选!
今日三个茶餐分别⋯⋯