朋友系要见嘅, 想坐得舒服又想啤一啤, 我同朋友都立刻谂起安安烧, 因为大家系系住港岛东嘛。平时好爆满㗎, 所以今次我同朋友一早6点就嚟食, 唔系就真系无位喇, 安安烧除咗佢烧好俾你食之外, 你仲可以拣自己烧嘅, 但坐外面太热了,我地拣咗坐入去 (因为𠮶日系36度高温) . 冬天再谂, 简洁嘅装潢,墙上贴满多款食物饮品介绍。 坐低不久服务员就给我地餐牌同介绍今日嘅新鲜海鲜, 食物种类好多,可惜我地得2个人啦。 朋友想啤啤, 所以叫咗青柠味手工啤 $38, 我就紧系舍命陪靓女啦,唔饮酒嘅我就要菠萝啤 $13, 都有少少酒精㗎 , 试咗一啖呢个手工啤系有好浓嘅啤酒味少少嘅青柠嘅 苦涩啦。 跟住等咗一阵, 我地叫嘅串烧就嚟啦, 先嚟咗个惹味蜜汁串烧蚝 $52 有3只, 蜜汁系我至爱, 唔太甜味道啱啱好。 烧鹿儿岛豚肉串 $20/串, 我地每人一串, 每粒都有少少脂肪, 但又唔太多, 好味。 烧鲜冬菇 $15 无苦涩味同好香冬菇味。 美国牛小排 $46 外脆内嫩, 中间仲有红红的。 当然要食埋佢地嘅安安秘制捞丁啦, 我就食佢地秘制三重芝士捞丁 $45, 浓浓嘅芝士铺满成只碗,

烧鲜冬菇 $15 无苦涩味同好香冬菇味。

美国牛小排 $46 外脆内嫩, 中间仲有红红的。

当然要食埋佢地嘅安安秘制捞丁啦, 我就食佢地秘制三重芝士捞丁 $45, 浓浓嘅芝士铺满成只碗, 三重芝士系因为佢地用3款芝士落去, 所以可以啖啖芝士喇, 另外朋友就要咗创意芝士蒜蓉捞丁, 一半芝士一半蒜蓉, 食完有口气喔。

成口好气, 就紧系叫个烧甜美地扪菠萝 $19, 开头谂住系罐头菠萝, 原来系新鲜菠萝, 甜甜清新可以清清 d蒜蓉味,

如果想重口味 d 嘅, 佢地准备咗孜然粉, 梅粉同香辣粉俾你加。

呢餐好饱, 其实好多款都想试, 但我地肚子装唔落喇, 下次一定要叫多 d朋友嚟食。
  • 牛小排
  • 烧冬菇