2005-10-16 8 浏览
早前大舅仔生日,我們約了辣椒女的家人和幾個朋友到這裏食晚飯,因為人多所以都叫了唔少菜。包括有京都脆皮燒鵝、涼瓜菜甫煎蛋、蒜茸炒油麥菜、翡翠豆干炒菰菌、瑤柱津白鯪魚球、福建扒蒸豆腐、大海中班兩味和菠蘿生炒骨。京都脆皮燒鵝- 特價食物,通常都唔會好大碟,今次真係想象不到的大隻,真係由頭食到尾都食唔完。外皮好脆,肉質也不會好韌,很入味,真係太件夾底食。涼瓜菜甫煎蛋- 菜甫好硬,涼瓜無乜味,好在雞蛋叫做煎得幾香。蒜茸炒油麥菜- 比較上多油,油麥菜都幾新鮮。翡翠豆干炒菰菌- 翡翠豆幾好味,菰菌就一般。瑤柱津白鯪魚球- 鯪魚球味道一般,津白返而更加好味。大海中班兩味- 炒球的那個和翡翠豆干炒菰菌有點相似,只是菰菌變成魚肉吧了;蒸那個就麻麻。菠蘿生炒骨- 很差,又硬又唔脆,味道就只得一個酸字,今晚最差的一味菜。(忽然想起港大校友會添)福建扒蒸豆腐- 等了很久也沒有來,一心以為溜單了,見大家也飽,所以沒有追;差不多預備走時,竟然真的來了,我們也只好繼續把它也吃了。豆腐都幾滑,但因大家也幾飽了,所以食得唔多。價錢又真係幾平,但食物就真係好普通,只可以說是不過不失吧!
蒜茸炒油麥菜- 比較上多油,油麥菜都幾新鮮。
翡翠豆干炒菰菌- 翡翠豆幾好味,菰菌就一般。
瑤柱津白鯪魚球- 鯪魚球味道一般,津白返而更加好味。

價錢又真係幾平,但食物就真係好普通,只可以說是不過不失吧!