2011-03-01
通常星期日我哋俩公婆都尽量晌屋企煮饭食,因为有多啲时间准备,唔似平日要返工比较赶。但今次就因为晏昼都各有各忙,咁就费事煮啦,揾埋舅仔一行三人出街食!本来谂住去食点心专门店,但好似唔太就脚,最后费事烦走返美孚搞掂算。拣咗牛车水,都系因为依间嘢系舅仔嘅饭堂,美孚查实都有好多茶餐厅,但佢就稍为情有独钟依间。美孚几实都有唔少选择,不过星期日嘅话就好多好食嘅都人满之患,唔爆嘅有可能唔好食,又或者系一般,牛车水就属后者,对我嚟讲,佢唔系太差,亦讲唔上好食。依晚,星期日,黄金时间,都系7乘几满,除咗味道,普罗大众当然好考虑个价钱,反观隔几个铺位嘅大家乐就爆晒,始终人哋都系平啲。牛车水食晚饭个价位就$50位左右,不过,老婆唔算大食之人,我就多有多食,少有少食,舅仔牛高马大都只系稍为叫食多少少,所以,叫两个小菜搞掂。佢依度有几款晚市套餐,其中一款叫「自选小菜二人套餐」,任拣两款精选小菜或煲仔菜,配例汤或汤羮(粟米鸡茸汤、海鲜豆腐羮、牛肉羮),加白饭两碗同热饮两杯,卖$102(另加一)。本来打算就依个二人餐扑锤,不过几款汤羮佢哋都唔太啱,如果饮例汤,不如散叫小菜,因为每款精选小菜或煲仔菜,都送例汤、白饭同
佢依度有几款晚市套餐,其中一款叫「自选小菜二人套餐」,任拣两款精选小菜或煲仔菜,配例汤或汤羮(粟米鸡茸汤、海鲜豆腐羮、牛肉羮),加白饭两碗同热饮两杯,卖$102(另加一)。本来打算就依个二人餐扑锤,不过几款汤羮佢哋都唔太啱,如果饮例汤,不如散叫小菜,因为每款精选小菜或煲仔菜,都送例汤、白饭同热饮,价钱范围晌$46-$50,散叫两个都唔使一旧水,有时真系「套餐平过散叫」都唔系必然道理!
青红萝卜粟米煲猪骨,都唔算行货,饮落汤味算OK,唔会淡戊戊,至紧要佢无落味精啫,始终例汤唔会太要求。系唯独是份量甚多,用成五吋直径阔口西汤碗装,所以,一碗例汤相等于平时屋企饭碗两碗咁。
虽然叫做又鲍片、又海鲜,但卖得咁嘅价,真系唔好期望有咩靓料。叫得鲍片海鲜,佢无吹水,真系俾足,之不过鲍片薄薄两片,鱿鱼、虾仁、带子、竹笙样样少少,大量白菜仔、菜心垫垫底。因为汤底好淡,无乜味,连带啲海鲜都感觉太清太寡,好似白烚,整体嚟讲普通!
鲜鱿鲜味软熟,系粉浆稍稍厚咗啲,但个人嚟讲可接受,唔会一咬成旧粉咁。盐味就够晒秤,辣椒就嫌佢唔够㖞,食落辣味似有还无咁,所以未够惹味,好彩佢就够晒热辣辣。