2017-12-20 1329 浏览
寿司刺身食得多,今次第一次试omakase! 系横街入边既鮨豊,朋友十分推介omakase即系厨师发板,餐厅主厨会用当日既食材,随心做出普通menu以外既料理,非常期待!餐厅有两款omakase选择,我同朋友一人点一份,一齐share黎食!同朋友坐左系门口第一张台,呢个位刚刚有一块薄薄既竹席隔开望到入边一台客人围住师傅伥紧铁板,有得睇有得食,好似好正!访边有一幅水墨画,格调唔错~餐具方面都系简单为主,仲有热毛巾俾你清洁用倾左一阵计,前菜就黎到,日本萝卜加上少少类似面豉既物体,萝卜软身又清甜!旁边系𩽾鱼肝加萝卜蓉,厚厚既一块,食落系鹅肝既粉状质感,味道系同平时食开既鱼春差唔多,带微微腥味前菜之中我最钟意准山! 腌制后爽脆黎得带甘甜,非常好味第一set omakase到步!! 睇落卖相精致而且丰富~先食淡身既寿司~由左至右分别系大拖罗>赤身>中拖罗拖罗点分大中小??其实都系睇佢脂肪分布,愈近腩位脂肪愈多,颜色愈白,但同时都系最软滑最香油脂味!!大拖罗真系入口即溶,而且油脂味十足,但真系一件起两件止好了,食太多会腻赤身比大拖罗有反少少口感,而且比大拖罗更有鱼味同甜味,够鲜最食

同朋友坐左系门口第一张台,呢个位刚刚有一块薄薄既竹席隔开
望到入边一台客人围住师傅伥紧铁板,有得睇有得食,好似好正!

访边有一幅水墨画,格调唔错~
餐具方面都系简单为主,仲有热毛巾俾你清洁用

前菜之中我最钟意准山! 腌制后爽脆黎得带甘甜,非常好味

第一set omakase到步!! 睇落卖相精致而且丰富~

先食淡身既寿司~由左至右分别系大拖罗>赤身>中拖罗
赤身比大拖罗有反少少口感,而且比大拖罗更有鱼味同甜味,够鲜

最食中拖罗感觉佚系大拖罗同赤身既mix
但油香,同鱼既鲜甜都唔够原来既大拖罗同赤身浓,真系中中间间

另外有牡丹虾同海胆虾丸!
牡丹虾既虾子原来系绿色!今次第一次见
我觉得牡丹虾同甜虾一样甜,但质感唔会好似甜虾咁粉软,有返少少口感
海胆虾丸入边真系流海胆

虾丸虾味浓而且够甜,但口感唔太弹牙
配埋唔腥唔苦既海胆一齐食,两种甜味好match

三款海鲜丼入边我最钟意都系海胆丼!
因为我钟意食海胆

海胆+紫菜+白饭,白饭加紫菜本身既经香口好食,再加埋鲜甜既海胆,最正!!

黑鲔鱼腩蓉丼
食完海胆味道浓,饮少少热茶清下再试!
虽然系黑鲔鱼,但始终用鱼腩部份,鱼味唔太重
都系油脂味为主,加上搅碎左,入口即溶

配饭食都有微微鱼甜味

三文鱼子丼!
三文鱼子本身味道足,一粒一粒入口卜卜脆
爆汁既口感好正

但因为本身三文鱼子,而且餐厅又放好多,d饭唔够我送鱼子,净食有d咸

另一set 10件寿司,点知师傅俾左11件,大发!!!
先讲玉子寿司,食落成旧蛋糕咁,质感厚实之余蛋浓而且够香甜,好有趣

旁边既左口边鱼,amazing!!!本以为佢似墨鱼咁有咬口又有韧性,点知佢入口即溶

鱼肉香腍,油脂味足又鱼味重,第一次食呢只鱼!
海胆旁边既系鲭鱼,谂住同平时食既咁腥,点知一啲都唔腥,而且超甜又浓鱼味
果然新鲜野系特别唔同啲。
另一款喜之刺,我就未听过食过,食落鱼味唔太浓,肉质一般。

左至右:
拖罗>金龙雕>池鱼>钓池>花竹虾>雕鱼
金龙雕同池鱼味道淡,钓池同雕鱼味道更鲜更浓更好味

花竹虾肉质够爽,虽然系煮熟左,但鲜味依然。
食得太多,已经食唔到太多唔同既味道,但全部都系一个字,鲜甜

拖罗手卷

高级日式料理餐厅果然唔同啲!个底有多一块紫菜包住,点食都唔会跌出黎

雕鱼汤非常奶白,饮落又奶又香,而且材料十足,真系好鲜既鱼汤

听讲做omakase既呢啲汤碗,每套都成万蚊!

食饱饱仲有甜品! 日本蜜瓜超正!平时食既都系爽口又甜,但呢个蜜瓜又香又腍超级多汁
听讲用wrisky浸过既蜜瓜特别甜,唔知餐厅既有无浸过呢~

抹茶布甸系超滑,而且抹茶味适中,上边仲有放金箔,high class

甜而不腻愈食愈想食
价钱虽然贵,但一年一次绝对值得