2021-07-19
位于加拿芬道既呢间泰国菜对正系K11商场对面,位置十分方便,而每次经过都唔知有间咁既泰国菜,系无意中先知,同埋今日见无咩人排队,咁就入去试试啦~佢既餐厅系要落一层到地下先系食野既地方,而一落去先知佢既餐厅面积都几大下,咁岩当日系比较早去到,所以都可以拣下位坐,但有啲枱就一早已经比人book左了~而餐牌都系以泰菜为主~椰青($45)个人认为饮椰青最重要就系温度要够冻,而呢间都做得到,椰青既size都大,而椰汁亦好清甜,不过呢度mark up 椰青既价钱就比其他高左小小,不过都系可接受既范围内~冬荫海鲜炒饭($88)整体份量正常,不过可能佢既炒法系将冬荫功汤不断收汁炒落啲炒饭度,炒饭就比较黏身,唔够干爽,感觉上比较系湿炒既做法。但炒饭既味道唔错,饭粒系入哂冬荫功汤既味道,味道酸辣皆有,而海鲜既配料都系虾,鱿鱼同青口,配合埋炒饭食的确唔错👍🏻泰式明炉鱼($188)今次就拣左鲈鱼,味道个人认为比乌头好,而佢都系原条连锅上,而呢道菜坊间既泰国菜好多都有得食,而呢间都唔错,鱼肉都渗哂味,唯独个人认为汤汁未够青柠既酸,未必可以提出鱼肉既鲜味~总结嚟讲呢间泰国菜系属于中上价位既餐厅黎,而味道都算正宗,
总结嚟讲呢间泰国菜系属于中上价位既餐厅黎,而味道都算正宗,系可以再黎试下既一间餐厅👍🏻