2019-01-08 411 浏览
冬天饭局往往都不外乎系打边炉呀鸡煲呢d,而最近我就发现咗一样较特别嘅菜式。位于尖沙咀加拿分道嘅「黄记煌」,主打焖锅,有十几款唔同嘅选择,有海鲜有牛有鸡有猪,而每一款仲可以从三款传统秘制宫廷酱汁中拣一款,包括招牌咸鲜汁,香辣豉皇汁同埋香辣汁。今日我地拣嘅系「海鲜大军焖锅」,喜欢食辣嘅我地当然拣香辣汁啦。值得一赞嘅系店方提供两种唔同辣度嘅香辣汁,咁就可以迎合唔同口味嘅客人啦。落单之后,店员好快就为我地送上一个红色椭圆形嘅壶,里面装住唔同嘅材料,店员系我地面前慢慢逐层逐层咁打开,又精致又整齐地放系锅度,十足冬至时食到嘅盘菜咁。第一层蔬菜,有蒜头,红枣,洋葱,彩椒同埋红萝卜。第二层系海鲜,有白虾,红鱼柳,广岛蚝同埋墨鱼仔。第三层系我地选择嘅香辣酱。而最底果层系芫茜。锅里面嘅食物煮过后好快就食得,打开盖后更散发出阵阵香味,真系令人流晒口水。每件食材都挂上厨师炮制嘅辣汁,极有层次感,小辣嘅辣度对于喜欢食辣嘅我黎讲真系刚刚好,酱汁亦都带出左各款海鲜嘅鲜味,白虾同墨鱼仔相当弹牙,红鱼柳入口嫩滑,广岛蚝都相当爽口。随著烹调时间,酱汁会变得越来越杰,当我地食到七七八八时店员就帮我地加汤,开始打边炉啦。我地

第一层蔬菜,有蒜头,红枣,洋葱,彩椒同埋红萝卜。
第二层系海鲜,有白虾,红鱼柳,广岛蚝同埋墨鱼仔。

第三层系我地选择嘅香辣酱。

而最底果层系芫茜。

我地选择嘅配料有香菇贡丸 , 韭菜饺,油麦菜同埋红薯粉 ,值得一提嘅系呢度部分食物可以叫双拼,绝对适合想试多d野食胃口又唔大嘅朋友。

呢度有「许留山」嘅饮品提供,相信系有合作关系,食完辣野饮返杯香甜嘅「芒椰奶西」同埋「粒粒芒果爽」解辣,近乎完美嘅晚餐令到我地今晚感到非常满足。