2019-07-15 63 浏览
朋友系湾仔番工,佢经过见到有间新开既烧味店,我就同左佢去,烧味系久不久就会想食的,始终是港式独有的味道。我地叫左个黄金四宝饭 $98,平时四宝饭系叉烧、鸡翼、红肠、咸蛋,呢个既招牌黄金四宝有黄金烧鹅、化皮乳猪、肥脓腩叉、酒香汾蹄,果然如别不同,每款烧味都有自己独有的酱料,点一点更好味,烧味好吃因为有肥膏,吃多有点腻,但配酒香汾蹄,可以解一解肥腻感。配老火汤及骨汤浸时蔬一碟,时蔬系蚝油生菜;另外可选白饭、河粉、濑粉、米粉、米线,我拣左米粉,粉配烧味其实都好夹,米粉的汤有点肉骨茶的味道,最后送热饮,冻饮/汽水+3,夏日特饮+$8,我就拣左夏日特饮既咸柠七。另外朋友拣左住家炖汤餐 $108,可以拣乳猪或烧鹅拼多一款烧味,佢就拣左乳猪同爽卤猪生肠,橙色既猪生肠真系超好味,冻食的份量都好多,佢就拣左配饭。呢个餐一样有配骨汤浸时蔬同汤,汤就有点不同系系淮山杞子螺头炖鸡汤,味道好浓,有桂圆肉既甜味,最后饮左柠檬利宾纳,个杯系钢,特别保冷。