2021-06-20
今日去开沙田新城市广场shopping,正当行到有啲饿意,又好似好耐无食pizza。上openrice serach到原来有间Pizza Express,咁就择日不如撞日,食咗先讲。焗面包球配牛油同香草酱,眼见差唔多每张枱都必点嘅前菜小食。面包被烘暖后沾上香草酱,个人认为系perfect match。意式焗肉丸店员温馨提示小心碰到铁盘,因为真系啱啱焗好,热辣辣送上枱,肉酱香浓,食完一粒又想食第二粒,停唔到口。仲要配埋香草包,非常抵食。海鲜沙律材料可能比沙律菜还要多,柚子、青瓜、车厘茄、大虾、鱿鱼、烟三文鱼,真系多到数唔哂,食落清新又开胃。蜜糖鸡肉薄饼一堆我最爱嘅香料,包括迷迭香、罗勒、柠檬角,同香浓意大利烟肉,甜甜嘅蜜糖鸡肉配合起嚟,又香又甜,老少咸宜之选。蟹肉白酒汁意粉无花无假,真系有一梳梳蟹肉㗎,调味亦恰到好处,无过咸或太辣,非常惹味。Tiramisu由于食前菜主菜都已经七分饱,所以今日只系叫咗一个甜品share就够lu。造型精致,上层有邪恶朱古力粉,底层则系浓浓咖啡味,一款集视觉、嗅觉、味觉于一身嘅作品。Cappuccino 送上枱已经比佢嘅香气吸引😌杯面嘅cream又香又滑。冻
焗面包球
意式焗肉丸
海鲜沙律
蜜糖鸡肉薄饼
蟹肉白酒汁意粉
Tiramisu
Cappuccino
送上枱已经比佢嘅香气吸引😌杯面嘅cream又香又滑。
冻柠檬茶
餐厅原来做紧promotion,叫冻柠檬茶可以无限添饮😍
石榴梳打特饮
外型酷似cocktail但并无酒精嘅饮品,甜甜石榴香,夏日炎炎天气啱哂。
最后3个人连加一,埋单都只系713蚊咋,好抵食啦。