2018-02-04
同太太每一日都周围捐窿捐罅去揾嘢食~今次太太请客我就拣咗日本菜就拣咗湾仔嘅"樱木"食Omakase。食Omakase嘅精髓系唔知会有咩食,师傅就用𠮶日最新鲜嘅食材去招呼客人!所以真系要拣间好啲!入到去楼底都几高装修都唔错!终于上枱啦…小茄子上面加咗木鱼花碎清清地做第一道菜系师父嘅安排好似想叫我嘅味蕾作出准备,而隔离嘅芥末杂菜鲜虾沙律味道酸酸辣辣就系好似要叫醒我个胃一样饮一啖茶之后上第二道菜"刺身" 最左手边系野生嘅油甘鱼接近腩部嘅位置所以唔会觉得太肥 中间系北海道嘅牡丹虾食落去个质感比较黏口非常鲜甜 最右手边𠮶个就系吞拿鱼佢用咗酸汁加埋洋葱丝夹埋一齐整,坦白我唔太喜欢食酸嘢但呢个做得唔错!呢个冬菇鹅肝天妇罗, 冬菇唔会炸得太湿或者太干身炸粉亦都非常之薄加埋鹅肝一齐食个感觉又脆口又爽口咬到入面好似绵花咁成个组合好香~吞拿鱼腩加手磨芥辣加紫苏叶再加埋紫菜卷埋一咬。清脆完全冇根位,食落感觉唔肥但成个口都系好浓嘅鱼油香三文鱼软骨加三文鱼子,三文鱼骨用醋嚟腌对我嚟讲系超级酸!但唔知系咪腌法嘅关系咬落去有少少烟韧嘅感觉好特别, 三文鱼子就真系好新鲜香港大部分嘅日本料理都未必可以入到咁新鲜嘅货,夹起
两小碟
三文鱼软骨加三文鱼子,三文鱼骨用醋嚟腌对我嚟讲系超级酸!但唔知系咪腌法嘅关系咬落去有少少烟韧嘅感觉好特别, 三文鱼子就真系好新鲜香港大部分嘅日本料理都未必可以入到咁新鲜嘅货,夹起跌落枱嘅时候好似弹珠咁!入口甜香
寿司方面师傅用每件都好新鲜鲜味不过一定要提嘅就系海胆!我上次去二条都有食过但系呢板海胆竟然甜过日本即开𠮶啲~
舞茸加埋木鱼花汤底煮出嚟嘅汤好清澈,两样嘢都唔令到抢味嘅事件发生!
最后奉上甜品一个香滑芝麻雪糕! 睇落成个餐又唔系好多嘢食,但食埋最后嘅雪糕又真系啱啱好饱肚!