2016-05-21
同一大班好朋友出黎食饭吹水,由友人安排地点,佢地选左呢间泰式餐厅,谂住可以又食下海鲜又食下其他肉类,最后都系原来谂得太多。餐厅环境好舒适,四周虽然好多台客人已到,但附近空间仍然唔觉焗束,灯光柔和,侍应反应敏捷,畀人感觉非常好。当日我同柑太到左后,原来友人已到,期间店员不断推介佢地既烧烤Bar,话好多海鲜都已经畀人订左,如果想食就叫我地去预先留定,咁我地先去睇下佢地个Bar有乜咁巴闭,发觉种类虽多,但贝类亦有大扇贝同大圣子,鱼类集中系大条既鱼类,同大大只既虎虾,而且价钱都颇为吓人,我地人未齐唔想乱点菜,结果只系先点左饮品,龙眼冰同椰汁冰都较淡口,比较出面唔少食群弱少少,而龙眼冰既龙眼分量亦较出面少。等等下,有朋友暂时加入,由于要迁就大家既口味程度,最后先决定叫左小食并盘,同埋叫左冬阴功汤,小食并盘,冬阴功唔系太辣,入口海鲜味同椰汁都唔系好够,不过内里材料充足,每人都分到一只虾,而份量亦多,六人饮完一轮,再可以多添两三碗。小食并盘以虾春卷最突出,入面有原只小虎虾,有咬口之余仲有少少爽滑,而虾饼亦见有虾胶质感,串烧味道被厚烧汁味盖过,而猪颈肉烧得较干身,油腻感单薄。叫左个爆炸猪手,有少少惊喜
以尖沙咀诺士佛台呢个地方既级数,餐厅食物水准仍有改善空间。