2019-11-06
好耐无同屋企人食饭啦,老一辈都中意食中菜多D,所以今次就book左呢间名厨餐厅食下。餐厅需要上一层的,上到去唔算话好大,有卡位亦有圆枱,亦有间开房间,我地唔系好多人所以安排坐于位,都几舒服。座低后侍应就开茶俾我地,同埋送上小食一碟,小食好特别,除左有花生系入面,仲有木瓜片,几特别。屋企人中意饮汤,所以叫左个汤俾佢饮。日本花菇鸡脚炖螺头,呢个汤系用茶壶装的,好特别,饮果阵倒落个杯仔到饮,反而更加饮到汤的味道。汤好鲜甜,而且茶壶入面真系有鸡脚,好足料。醒胃话梅鸡半只,系网上见到大家都话呢度既话梅鸡好食,所以就叫黎试下。鸡用左石锅装,可以保住鸡既温度。茨汁带有少少酸味同埋三色椒既味道,所以好香。鸡肉好嫩滑,有少少话梅味,酸酸地咁几特别。水芙蓉蒸明虾球,呢款菜式系呢度主理既厨师得奖菜,当然要试试佢。佢既蒸蛋系用左蛋白黎蒸,好滑溜,而且女士食唔怕食左蛋黄好肥。虾球应该有事先整过,所以可以整到虾肉卷起,好靓。而虾肉弹牙鲜味,唔怪得枱枱都叫黎食啦。呢度D野食都几大碟,价钱又唔会因为厨师出名而好贵,值得再黎。
屋企人中意饮汤,所以叫左个汤俾佢饮。