2018-05-25
因母亲有事不在家, 所以特意推遅一个星期日一家人庆祝下.平时同妈咪来来去去唔系饮茶就系叫外卖, 既然系母亲节, 当然要带佢去下D平时唔去嘅地方啦!今次就一齐去试新嘢,细佬选址呢间位于大坑嘅西餐厅.去到嘅时侯,只有一枱couple 客, 环境清静,系有D暗, 不过都几适合倾计. 亦可能weekend 较少客人啦, 我只见到一位侍应姐姐.好啦, 坐低, 睇MENU... 咦?好似唔多选择咁㖞...不过睇真D,我地5个人, 可以每人拣一款SHARE下, 试下唔同嘅菜式都OK 啦~就系咁,我地拣咗: 1 个dinner set menu (包沙律, 主菜 同甜品) @ 378, 同埋其他 a-la-carte 款. 侍应姐姐都好细心讲解同推荐有咩菜式好食. 我地原本谂住叫半只 roasted suckling pig (烧乳猪),佢就反建议1/4只已足够 (我地见到1/4 只嘅时候感激佢, 好彩系1/4 喳...如果唔系我就会变咗只乳猪...)同妈咪倾下计食个前菜先:Home made bread面包到, 暖暖地,有5-6个,portion 啱啱好,唔会太填肚, 我𠮶旧有蕃茄,小小酸,绝对开胃
同妈咪倾下计食个前菜先:
Home made bread
Garden Salad (from the set dinner)
食下就到主菜.我地叫咗个羊架.我自己就唔'好'羊, 就切俾Mr. C 同其他人食:
Rack of Lamb $288
我斋睇卖相都起码俾3分佢啦 - 𠮶2分就no comment
Grilled US Angus Striploin (from the dinner set) $378
话说我地叫呢个striploin时, 姐姐问要几成熟,我地话medium rare, 佢就话'咁生唔系咁好㖞...叫medium好D'. 𠮶一刻我心有DD奇怪 - 想食生D 啫...
不过当切完,见到入面pink meat 就知道medium 火侯恰到好处; 入口有chargrilled 嘅味道但唔反感, 肉质鲜嫩多汁, 盬就重手咗DDDDDD但我接受到, 而且都唔太抢个牛肉味!我会用balanced嚟形容佢! 个摆盘就争D, 但系牛肉我就俾满分!
Tiger Prawns Angel Hair $198
虎虾天使面... 我几like个tomato herb sauce, 唔太多汁,俾angelhair吸收咗; 虎虾俾想像中细但系新鲜同多(有6-7只)嘅, 配上cheese 喺面, 有tomato 中和, 我觉得又唔太'溜', angelhair 又唔太腍有'赵口', 几好!
Duck Confit (Special and not in menu) $328
当大家开始食上面食物嘅时候, 侍应姐姐话漏咗个suckling pig, 而一般制作时间要45分钟. 咁我地又唔赶时间嘅,都冇乜所谓,但建议姐姐下次写低或者repeat 个order啦.
1/4 Roasted Spanish Suckling Pig $288
食完就到甜品, by the way, 我地有带蛋糕, 而呢度系唔会收切饼费所以对celebration 嚟讲系一大优点!!! (当然系要自己切,但佢哋帮我地PACK番盒架)
所以我哋就一人一啖个甜品~
Dark Chocolate Mousse (from the set dinner)
个chocolate mousse 系用dark chocolate, 唔太甜, 有D脆脆, 不过我净系食咗雪糕, 妈咪冇俾mousse 我 T_T, 有埋Happy Mothers Day, 意境啫!
Overall 嚟讲我几enjoy 今次嘅belated mothers day celebration, 呢间餐厅唔系冇缺点,而且食物嘅选择唔系话好特别, 但系无论环境,食物质素,服务都俾到一个合适嘅空间我哋同妈咪倾下计, 又可以一齐食好西. 而且 价钱都算相宜. 将来如有机会三五知己出嚟食饭, catch up 下, socialhouse 系一个 nice place to social!
题外话/补充资料:
呢度系唔会收切饼费所以对celebration 嚟讲系一大优点~ 另外好似唔收corkage (need to confirm)