2022-06-30
拿督星马大饭店 📍:观塘海滨道190号观塘码头熟食市场1楼20号舖🚗:观塘地铁B1出口 步行15分钟📞:+852 9777-7722💲:~HKD50-70/head for lunchFood quality✔️:星加坡海南鸡饭、腐竹薏米冰、烧猪颈肉黑豉油干捞油面、驰名怡保炆大细脚黑豉油干捞沙河粉👌🏼:烧香茅鸡扒黑豉油干捞沙河粉、星马拉茶、星加坡美绿、星加坡白咖啡总结:🥲🥲🥲拿督得返最后一个月啦 又冇咗间好食堂😭😭😋一间毫无环境衞生可言 但位处熟食市场嘅人气店 人流极多 租咗六个舖位但排队人龙依然好长嘅星马小店👍🏼😋中菜一向系我心中no.1 而碟头饭更系我最爱 要煮一碟平靓正嘅碟头饭都唔容易 估唔到观塘竟然隐藏一间星马碟头饭 选择极多 粉面叻沙咖哩胡椒面虾汤面 基本上爱食星马菜嘅朋友会揾到想食嘅嘢🫰🏼😋每样汤面🍜都有3-4款面款拣 除咗干捞面得粗面 沙河粉同油面外 其余都有米粉 油面 掺掺同沙河粉呢四款拣 大家可以根据自身喜好或选择嘅汤头作决定🤣😋海南鸡饭十分正宗 $59蚊好抵食 油饭配汤仲有三款酱汁 鸡滑但最出色系碗饭 重香茅同姜味 但个人口味觉得姜味6:4配就最完美 但都diu 打唔
📍:观塘海滨道190号观塘码头熟食市场1楼20号舖
🚗:观塘地铁B1出口 步行15分钟
📞:+852 9777-7722
💲:~HKD50-70/head for lunch
Food quality
总结:
🥲🥲🥲拿督得返最后一个月啦 又冇咗间好食堂😭😭
😋海南鸡饭十分正宗 $59蚊好抵食 油饭配汤仲有三款酱汁 鸡滑但最出色系碗饭 重香茅同姜味 但个人口味觉得姜味6:4配就最完美 但都diu 打唔少大餐厅💕
😋个人认为最啱用嚟捞黑豉油嘅面一定系油面 挂油同酱都系一流 配埋烧猪颈肉真系无嘢讲 大细脚都系呢度招牌💯
😋饮品除咗普遍茶餐厅选择外 仲有好多星马限定 如腐竹薏米水 拉茶 姜汁拉茶 白咖啡 山楂冰 椰子冰 菠萝冰 桔仔冰 榴莲白咖啡 好多选择 推荐腐竹薏米水 好似饮紧杯糖水咁 极正 但唔食甜嘅朋友就唔适合了‼️
😋份量多 嘢又好食 饭或汤面由$48-$64不等 仲有啲小食 净食卖 饮品如果跟餐就+$6-$12不等👋🏼
🤔️建议各位想食可事前wts 老板book枱 老板人都很好态度亦好友善 但嚟到现场食就完全零服务可言 因为系超多人亦超忙 所以2.5分系畀食前服务⚠️
🤔️咁多选择 当然点都有参次 但叫咗啲招牌基本上伏极有限
😨非常逼 坐得好唔舒服 而且枱同地面都痴立立 🫥
😨唔一定要处女座 只要爱好干净嘅人必定顶唔顺𠮶环境 但对我嚟讲小事 价钱就冇包 所以我愿意忍耐🫠