2012-07-14
今日预早庆祝父亲节, 之前多数都系食中菜为主, 今次要改变一吓.继上次试过呢间日本菜馆后念念不忘, 一于就同父母亲一齐品尝.因为惊无位, 所以早成个几星期前已经订定枱, Book 7:30pm, 4位, 要两小时内交枱.当天系星期五, 晚上 7:30 上到去人客已经半满了,我估唔定枱 wake-in 的话都真系会无位.食咩当然比主角话事, 但得到预计中的答案: "仔, 你点啦"好啦, 咁就由我揸棋啦.因为上次食咗牛肠锅, 而且又怕牛肠对父母来说唔太易消化, 所以今次要咗相扑锅 (猪骨汤底), 另加杂炊相扑锅份量真系有番咁上下, 而且锅内的款式都唔少, 有鱼, 虾, 猪肉片, 豆腐及豆腐干, 大葱, 金菇, 冬菇料多量多当然好, 味道又如何呢?鱼嘅肉质十分滑, 就算煲好耐都完全没有 '鞋' 口的感觉, 正.虾因为得两只, 所以 '扮孝顺' 比咗父母每人一只,但知道一定唔系 '梅' 的.猪肉片, 开头睇餐牌时母亲有啲怕, 因为张相影到啲肉好肥 (肥瘦比例1:1), 好在, 上枱后并不是这样 (肥瘦比例1:3), 而且肉质好有咬口唔'痴'牙, 好.另外啲配菜都系正常嘢, 唔差易不是突出.最后
因为惊无位, 所以早成个几星期前已经订定枱,
Book 7:30pm, 4位, 要两小时内交枱.
当天系星期五, 晚上 7:30 上到去人客已经半满了,
我估唔定枱 wake-in 的话都真系会无位.
好啦, 咁就由我揸棋啦.
因为上次食咗牛肠锅, 而且又怕牛肠对父母来说唔太易消化,
所以今次要咗相扑锅 (猪骨汤底), 另加杂炊
相扑锅份量真系有番咁上下, 而且锅内的款式都唔少,
料多量多当然好, 味道又如何呢?
另外啲配菜都系正常嘢, 唔差易不是突出.
最后要讲就系个汤底啦, 如果净计个汤底就冇野可以投诉,
但可惜一加埋个杂炊, 结果就偏咸了.
另外叫番上次好好味的南蛮炸鸡 (大)
有五大件, keep 到上次好好味的感觉,
肉质嫩滑加上有肉汁, 而且无肥腻及油淋淋的感觉, 下次再嚟一定再叫.
杂锦串烧
点可以唔叫串烧呢, 上次食小size的 (五款),
今次人多要了大size的 (八款), 味道不过不失.
烤荣螺, 见好多人都会叫, 加上好多食友都比手指公, 今次一于试吓
螺肉上枱时已经切好一片片放番系壳内, 加上酒及酱油混和的汁一直滚住
个人觉得, 酱汁香味十足, 螺肉质地爽口, 但可惜系食唔到螺本身嘅鲜味.
铁板牛肠
虽然无叫牛肠锅, 但都试吓其他嘅牛肠菜式,
酱汁加上九菜同洋葱炒出嚟嘅味道, 香口惹味, 用嚟伴酒一流,
可惜牛肠啲膏少咗啲
海鲜沙律
当然要叫啲菜类啦, 有不同的角切鱼生, 加上蕃茄及大量白萝卜条,
感觉清新, 尤其系唔太 like 白萝卜的小弟都不停夹嚟食,
皆因白萝卜条好爽甜, 又无根, 好似食紧水晶梨咁样, Good.
呢一餐只需 $711 (连加一), 同平时去中菜馆食饭价钱相近,
虽然父母亲都系钟意中式多啲, 但有时试吓其他嘢都系唔错嘅选择.
当然, 佢哋最开心当然系一家人一齐食饭啦.
父亲节快乐.
题外话/补充资料:
当时间接近八点半左右, full house, 唔知系咪人多,
加上好多枱都食锅类菜式, 冷气明显不足, [b]环境[/b]扣一分.
今天 sever 我哋呢枱位小姐十分 nice, service 又好,
而且同母亲仲好好倾添, [b]服务[/b]加一分.