2016-11-01 1038 浏览
京•花朝一听以为食日本菜,其实系中式餐馆黎,入面既装潢同碗碟都系同佢个名同出一彻,一样清雅,令人好生欢喜! 边个话中式餐馆一定要红当当架?呢间餐厅很适合年轻一辈黎。 前菜:京式四小碟,前菜我就唔太钟意食太多肉,相反,拍青瓜同凉皮就好得我心了,指青瓜爽脆多汁,另外还加了黑木耳,用了醋和些许蒜蓉腌制,相当开胃! 另外,凉皮上面洒了些鸡胸肉和青瓜,以芝麻酱作为主要调味料,非常香口,有少少淀粉质入肚,即刻解决了饥肠辘辘的感觉! 胡同酸辣汤:酸辣汤既味道系酸辣中带点清爽,有点似碗仔翅甘,个人黎讲比较喜欢饮广东汤水。 京式香酥鸭: 呢款菜式好特别,我谂平时香港好多地方都无得食,用包黎包住香脆酥味既鸭肉黎食,好有西北菜既感觉! 包蒸到好松软,非常好食,而鸭肉真系非常‘香酥’,蕴含鸭肉疯特的‘酥’味,好钟意食羊既人应该都会非常钟意呢只味, 如果唔想太腻,可以再包d 菜一齐食。 葱爆牛肉: 一道非常有锅气既菜式,亦都系我最喜欢吃既一道菜,因为煮法比较‘广东’,食起上黎比较有亲切感,同埋平时有食过,可以即刻比较,又觉得真系比平时食既好食, 所以立即喜欢上了! 大红衬松鼠鱼: 其实即系类似糖醋黄鱼,鱼头非常

大红衬松鼠鱼: 其实即系类似糖醋黄鱼,鱼头非常大,全身油炸完再淋上类似球甜酱(咕噜肉既汁), 肉多骨少,外脆内嫩,几鲜美的!
招牌抄饭:扬州炒饭 饭粒弹牙有锅气,加了虾仁调一调鲜,几个人好快清晒。
2016-10-13