2015-11-11 533 浏览
我地一心打算 Lunch 去试辣鸡煲同打边炉架麻,点知咁晏都仲未开门,原来六点先开舖,咁懒架!哈哈。费事浪费气力四围行,是但转个弯去蛇舖求其食饱就返屋企休息喇。Lucky ﹗唔洗等位。无咩特别菜色,都系𠮶几样啦。蛇汤、蛇羹、蛇汁鸡啦,我真心想试吓蛇汁捞面、炸蛇肉云吞啊!几时先有呢? 蛇汤,宿醉当然最正系整返碗热辣辣既醒酒汤啦!药材蛇汤都是一个不错既选择 ﹗香甜味美,浓郁芳香既药材味道,不苦不涩,当中仲隐藏著蛇肉既清甜。蛇羹,琴晚爆醉,到依家变成宿醉,当然要食热野同要重口味醒一醒啦!劲落浙醋、胡椒粉,甜酸辣合体,非常醒脑又醒胃。超足料啊 ﹗蛇肉、瘦肉、冬菇丝、木耳丝、等等。每一羮都劲多蛇肉劲多料,不但肥美,而且肉质结实弹牙,加上汤汁美甜不浊,就更加停唔到口啦 ﹗满分分分分分 ﹗卖相非常吸引,颜色富光泽,仲要闪令令添 ﹗索一索好香蛇肉香味呀,感动 ﹗ 蛇汁鸡饭一碟,有一碗或一碟选择,依旧都系宵失的鸡髀,食左几年,我都系食过鸡髀两三次乍,好明显因为我唔系囡囡啰,重女轻男呢 ﹗蛇汁鸡饭好正又好邪恶!正所谓偷饭贼,跟韩国酱油蟹有得挥,捞饭会食都唔识饱呢,非常神奇 ﹗滑滑浓稠又厚身既蛇汁大量倾倒系

蛇汁鸡饭一碟,有一碗或一碟选择,依旧都系宵失的鸡髀,食左几年,我都系食过鸡髀两三次乍,好明显因为我唔系囡囡啰,重女轻男呢 ﹗蛇汁鸡饭好正又好邪恶!正所谓偷饭贼,跟韩国酱油蟹有得挥,捞饭会食都唔识饱呢,非常神奇 ﹗滑滑浓稠又厚身既蛇汁大量倾倒系香滑嫩鸡上面,香喷喷既轻烟直向您勾魂 ﹗先令每粒饭都被蛇汁包得紧紧,再狠狠地一啖 ﹗咸香带清甜既嫩滑蛇汁白饭跟舌头不停在翻滚,尝得到味道既细腻,引人入性!继而一二三四啖连环送入口中,不能自拔 ﹗到依个时候鸡都只能成为配角了 ﹗

回一回神,试旧鸡先,全部鸡胸,好 ﹗算数,好过系鸡翼。软软棉棉带著丝丝肉汁,配上蛇汁白饭都一样咁美味 ﹗切鸡皮滑肉香,当然跟饭一样蒸发得一干二净啦 ﹗食饱饱相黎多个襟上添花,饮返罐冰冻可乐爽一爽先 ﹗原来蛇王兄有汽水卖㖞,刚刚先知,咁唔洗行去老远啦。

蛇汤、蛇羹
蛇汤