2020-04-13
作为一个成日蒲铜锣湾嘅港岛人,点可以少得蛇王二呢间咁有历史嘅港式餐厅呢!果日收工经过嘅时候,得知佢地因为租务问题做到24/4就会光荣结业omg....毕竟佢都陪我左我成个青少年时代(虽然果阵觉得佢好贵)地点:铜锣湾广场斜对面,地理位置唔洗多讲啦环境:金碧辉煌嘅门口,传统港式餐厅嘅格局摆设,员工清一色白衬衫红色背心外套,店舖企理干净,洗去不整洁嘅感觉!一盒盒白色放著脆皮膶肠嘅外卖盒、一扎扎挂起黎嘅腊肠膶肠、一樽樽蛇酒、仲有一张老香港式嘅广告招纸,带来古色古香嘅港式餐厅味道,到时2020年嘅今日真系愈来愈少架啦食物质素:蛇羹餐(菊花会五蛇羹、脆皮膶肠饭、蚝油生菜,$114)首先黎个撚手专门菜-菊花会五蛇羹话明系蛇羹专家,又点会浪得虚名呀!相比起一啲普通食蛇羹嘅餐厅,蛇王二嘅蛇羹足料到不得了,蛇肉多话羹,口感分明,而且咸度适中!再配埋表面轻轻放上左几片菊花,令到成碗蛇羹再不肥腻,而且又会有种好fresh嘅感觉再食埋果啲浸满蛇羹嘅脆脆,真系好好味食完个人当堂暖晒!另一道出名嘅就系脆皮膶肠饭,膶肠一野咬落去....个皮脆到不得了...个馅系用左上乘鸭肉制作,肥瘦分布平均,甚有口感!此外鸭油慢慢系
地点:铜锣湾广场斜对面,地理位置唔洗多讲啦
食物质素:
蛇羹餐(菊花会五蛇羹、脆皮膶肠饭、蚝油生菜,$114)
另一道出名嘅就系脆皮膶肠饭,膶肠一野咬落去....个皮脆到不得了...个馅系用左上乘鸭肉制作,肥瘦分布平均,甚有口感!此外鸭油慢慢系肠入面流落去啲饭度...令到成碗饭都充满著鸭油嘅香味!令到成碗饭虽然睇落好单调,但食落去就会令你爱不释手!
鹅脾油脾饭+川贝海底椰炖瘦肉汤($110)
鹅脾油脾饭可以选择原脾上,由于卫生关系我地叫佢预先斩左先。鹅脾外皮脆肉质滑嫩,而且仲有厚厚嘅皮下脂肪(本人觉得烧鹅系要食脂肪先至好味😋)烹调时间控制得好好,令到鹅脾唔会有阵膻味(阵味主要系因为层皮下脂肪,煮得唔好会好膻)!油鸡就同鹅脾刚好相反,比较少脂肪,肉质更嫩滑,形成两种口感!
叹完个靓饭之后,再饮番盅炖汤,佢嘅用料绝对唔系骗人,瘦肉有成三大旧,海底椰嘅甜味经过慢火炖煮后,令到成个汤变得好鲜甜而且唔油腻饮完之后好滋润!
叉烧熏蹄饭加脆皮润肠+凤爪炖螺头汤($106)
除左脾之外,叉烧又系另一样好出色嘅菜式,佢所用嘅猪肉偏向瘦,而表皮会有轻轻烧焦嘅感觉,为成旧肉增添唔少口感!叉烧甜度适中,配上白饭就啱啱好熏蹄则属于不过不失嘅水平,味道偏淡,需要配合送上嘅酸汁提升味道
相比起川贝炖鸡汤,螺头汤就系另一个层次嘅汤水,川贝汤滋润较为清淡,螺头汤就属于鲜甜较油腻嘅类别!个人喜爱较清淡滋润嘅川贝汤,无咁油腻呀麻
服务:店内职员都系上左年纪嘅叔叔,但出奇地好好礼貌而且又好热情咁介绍,上菜时间又快。虽然好多人出面排队,但就算我地食完又唔会催你交枱,服务态度就系超级好!
价钱:过百元嘅套餐系港式餐厅黎讲系偏贵,但如果你系为左食高质素食物嘅话,真系一啲都唔贵啦!
临走嘅时候忍唔住买左半斤膶肠番去慢慢叹($98/8条)希望老板尽快揾到新舖,令到蛇王二嘅风味得以延续落去!