2016-03-04 366 浏览
宠物cafe依家越来越流行,特别系猫猫cafe,系旺角已经最少有3..4间。而呢间「猫咪猫咪Home」有2间店舖,相信一定有过人之处,所以我同一位猫奴朋友就上左去玩。一入到去,店员会叫我地先除鞋同清洁双手先,之后就安排我地坐低。地方唔算好大,不过干净整齐同阔落。呢到好贴心有wifi同board game提供比客人,而且仲可以购买猫咪小食去喂佢地,但就每枱限时享用90分钟!时不宜迟,我地就叫左个小食拼盘同香浓芝士鸡翼。拼盘都有好多款野食,有薯条、饺子、蜜汁鸡翼同蜜汁焗肠肠,够哂两个人share不过令我谂起茶餐厅嘅下午茶。薯条、饺子炸到好香脆,饺子入面嘅肉仲有少少肉汁爆出黎但最正都系蜜汁鸡翼,皮烤到微脆,而且成只都沾上甜甜嘅蜜糖但香浓芝士鸡翼就令到我地失望喇鸡翼虽然都系烤到微脆,但系有卤水味卤水同芝士一啲都唔搭配,两样捞埋一齐,就有好奇怪嘅味道。之后我睇到Meun有个set系有果茶同两个甜品,好似几抵食,所以叫左一个。个名仲好得意,叫如果这是茶Set,个set跟水蜜桃花茶、雪山心太喵同是日蛋糕。我见有抹茶红豆蛋糕,所以急不及待就拣左!水蜜桃花茶有好香嘅桃味,但味道就岩岩相反,清清淡淡,一啲

时不宜迟,我地就叫左个小食拼盘香浓芝士鸡翼。拼盘都有好多款野食,有薯条、饺子、蜜汁鸡翼同蜜汁焗肠肠,够哂两个人share
但最正都系蜜汁鸡翼,皮烤到微脆,而且成只都沾上甜甜嘅蜜糖
小食拼盘
香浓芝士鸡翼就令到我地失望喇
鸡翼虽然都系烤到微脆,但系有卤水味
卤水同芝士一啲都唔搭配,两样捞埋一齐,就有好奇怪嘅味道。
香浓芝士鸡翼
之后我睇到Meun有个set系有果茶同两个甜品,好似几抵食,所以叫左一个。个名仲好得意,叫如果这是茶Set,个set跟水蜜桃花茶、雪山心太喵同是日蛋糕。我见有抹茶红豆蛋糕,所以急不及待就拣左!水蜜桃花茶有好香嘅桃味,但味道就岩岩相反,清清淡淡,一啲都唔甜,正好同黎解返头先食炸物嘅油腻
水蜜桃花茶
随后甜品就一次过送左上黎,店员仲好有心机咁用朱古力酱系碟上面画左只猫咪。原来雪山心太喵就系朱古力心太软加cream,仲以为同meun个图一样,系配vanilla雪糕
呢个朱古力心太软暖笠笠,而且尚算流心
朱古力亦都够香浓,为左无咁腻,我地就点旁边嘅cream。不过太少,实在唔够点啊
至于本身系抹茶控嘅我,对呢个抹茶红豆蛋糕充满期望。但可惜蛋糕唔够松软,有少少硬实
同时,抹茶味淡淡,无我想像中咁浓烟!而我一向都麻麻地嘅红豆反而几足料。
雪山心太喵
最后朋友仲order左杯蓝沙乳酪阿喵,颜色系Tiffany Blue,卖相吸引!唔知系咪因为系Tiffany Blue,我成日觉得系波子汽水味,但原来系有蜜桃味,不过味道唔算甜。
蓝沙乳酪阿喵58
细心数数,原来呢到有成9只猫咪!不过好多都系训紧觉,但只要听到有人开猫咪小食,就会起身去问你拎
整体黎讲,食物不过不失,而环境宁静舒服,同朋友上黎玩下猫咪、倾下计,都系一个几好嘅活动!
小食拼盘
水蜜桃花茶