2020-11-20
今晚应朋友邀约,去咗观塘鸿图中心一间以鸭仔做主题嘅冰室「The Ugly Duckling」吃晚饭,据说店子主打丹麦菜同西餐。餐厅位于「爱琴坊」中庭,店面地方颇大,门外天花挂咗只鹅黄色嘅可爱鸭仔,离远已经望到,大大只、超巨型,好抢眼!至于室内装潢亦很特别,充满怀旧色彩,除了有情侣最爱的沙发卡座外,近门口仲放咗部留声机,配上传统红白格仔台布,令人有种重拾往日花样年华的感觉,晚市嘅餐牌只有一张,食物选项都算丰富,供有 14 款,定价由 $50-$138 不等,+$5 可配是日餐汤或沙律及咖啡或茶。我哋拣咗两个套餐,慢煮鸡胸烧南瓜杂菜沙律 ($50) 同 鸭仔铁板什扒 ($128)。是日餐汤为薯仔忌廉汤 (+$5@),汤身上桌时仍热辣辣,入口滑溜 Creamy,健康又美味。两款主菜接著送上,先吃鸡胸烧南瓜杂菜沙律,鸡胸肉以慢煮方法烹调,食落非常嫩滑,入口啖啖肉。沙律菜新鲜爽脆,南瓜有轻轻烧过,入口充满南瓜的甜味,清香得来又带点软糯。其他配料还有紫洋葱、粟米粒、车厘茄、青瓜等,捞埋个沙律汁一齐食,好醒胃。至于个鸭仔铁板什扒用料亦非常丰富,有牛扒、猪扒、鸡扒同司华力肠,垫底仲有椰菜、红萝卜和香菇
至于室内装潢亦很特别,充满怀旧色彩,除了有情侣最爱的沙发卡座外,近门口仲放咗部留声机,配上传统红白格仔台布,令人有种重拾往日花样年华的感觉, 晚市嘅餐牌只有一张,食物选项都算丰富,供有 14 款,定价由 $50-$138 不等,+$5 可配是日餐汤或沙律及咖啡或茶。 我哋拣咗两个套餐,慢煮鸡胸烧南瓜杂菜沙律 ($50) 同 鸭仔铁板什扒 ($128)。
至于个鸭仔铁板什扒用料亦非常丰富,有牛扒、猪扒、鸡扒同司华力肠,垫底仲有椰菜、红萝卜和香菇,材料叠到成两吋高,份量十足,啱晒大胃王。牛扒味道唔错,肉味浓郁又有咬口。鸡扒比手掌还要大,肉质滑嫩,而且煎得甘香又不过腻。猪扒好厚身,入口软腍不死实。 个扒餐仲可以拣配洋葱汁、黑椒汁或蘑菇汁,同埋可以免费转饭、意粉、薯条或薯蓉,选择好丰富,正所谓,有得拣,先至系老板。
餐饮点咗冻咖啡同雪糕可乐,食完饭,叹埋杯饮品,慢慢坐,店员亦无催促我哋离开,整体服务不错。餐厅不设加一,埋单只系 $203,十分抵食。