2019-06-14 62 浏览
与闺蜜见面,当然想揾个地方饮下野,食下小食,边饮边食边倾计。见到呢间舖头,就比佢嘅名吸引到,所以约埋闺蜜一齐去试下。用光管整成嘅招牌,好有香港特色,而且颜色柔和唔刺眼,忍唔住要系门口打卡。入去落ORDER时,老板娘好Nice,推介几款茶嘅特色,感觉到老板娘好用心。今次点左闺蜜玫瑰奶盖铁观音、新鲜水果红茶、朱古力法包吐司、椰香奶酥法包吐司。闺蜜玫瑰奶盖铁观音 $25呢杯系好闺蜜点嘅,我即时呷几啖试试味。奶盖上面有一片片嘅玫瑰花瓣,奶盖加左海盐味,入口软绵绵,带有少少咸味,口感丰富。而底层嘅茶,无茶涩味,只有茶香味,铁观音配上淡淡嘅玫瑰香,入口好清新。听老板娘讲,原来D茶叶返黎之后,唔系直接冲茶,佢会先沟,沟出岩香港人口味嘅味道,先用黎冲茶,真系好细心又好用心呀﹗﹗﹗新鲜水果红茶 $25一杯好吸引人眼球嘅水果茶﹐用上时令水果,边款生果新鲜就用边款,所以今次有橙、蓝莓、西瓜、士多啤梨、青柠、苹果,下次再叫同一杯茶时,D生果系唔一样。配搭嘅饮管有一个小叉,可以拮生果食。茶底好Fresh,唔涩,亦唔会太甜,系咁热嘅天气饮一杯冰冻水果茶,感觉好凉快。朱古力法包吐司 + 椰香奶酥法包吐司 $10呢到

闺蜜玫瑰奶盖铁观音 $25
闺蜜玫瑰奶盖铁观音

呢杯系好闺蜜点嘅,我即时呷几啖试试味。

新鲜水果红茶 $25

新鲜水果红茶

朱古力法包吐司 + 椰香奶酥法包吐司 $10

朱古力法包吐司 + 椰香奶酥法包吐司

呢到嘅法包日日新鲜制,好多人会买比小朋友做早餐。朱古力&椰香奶酱,老板娘话系由台湾黎,好香,唔会过甜,甜度刚刚好,刚上枱时,朱古力&椰香奶酱溶溶地,有D似熔岩,入口好滑,法包又好软熟,食完会想再order多一份食。
2019-06-13
闺蜜玫瑰奶盖铁观音