2014-08-21 1059 浏览
听闻新加坡很出名的亚坤来港开店,但每次搭车经过都有长长的人龙,唔想同人迫,一直等有时间去试。难得今日下午去尖沙咀,就谂住去亚坤度碰碰运气。来到亚坤,餐厅有6,7成满,奇露比加快脚步入内。入到餐厅,发现佢地的经营模式系先排队买食物,CASHIER个WAITRESS俾个牌你,你就揾位坐低等食物。同香港很多快餐店模式很相似。餐厅附近有钟表行,应该系导游带团友购物。但应该有不少游客在出面等,所以坐左系亚坤门口,外观真系麻麻。讲返食品,入座后,等左大约5分钟,咖椰多士就到左。一口咬落去,唔热既,但好脆,打开多士,见到一片牛油在中间,周边有咖椰酱。有时一口得咖椰酱,一口得牛油。未知是否其咖椰多士的特色?一个人食哂会有点喉咙痛的感觉。当食紧第二片多士时,奇露比ORDERED的牛肉丸河粉已到。碗内有很多芽菜、有2条白菜、6粒牛肉丸同一「PAT」河粉。PORTION就唔系好值$40。牛肉丸系普通质素,河粉比平时食开果种厚D,但食到底,D河粉系好碎既。其实食落,又唔系咁预期好食,唔知系咪因为名气大于食品质素?如果要排队去食,奇露比就一定唔会去。

讲返食品,入座后,等左大约5分钟,咖椰多士就到左。
咖椰多士
牛肉丸河粉

题外话/补充资料: 用餐时,不时见到唔少苍蝇飞黎飞去,有些座位后面还有豉油渍,环境唔太卫生。另外,WAITERS系唔会主动清洁枱面,经营上还有很大进步空间呢!
2014-08-20