2012-09-09
朋友系兴记 fans,提意去佢嘅「饭堂」睌饭。一入到去老板娘即上前招代,听其他人讲佢平时都有啲「气势」,唔知系咪朋友系熟客,对我哋好啲呢?兴记舖面唔大,一般「小炒王」加旧式中菜馆格局,四周墙上满布名人签名。我哋一行10人,叫咗以下食物:1)六小福拼盘:包括水鱿、猪粉肠、鸭慎、海蜇、九菜。全部都好新鲜,加些少豉油已经好好味。2)豉椒炒蚬:炒得好香,蚬好肥又无沙。3)椒盬濑尿虾:肉质又实又爽,好热气都要食多两件。4)古法避风塘炒蟹:我唔食得好辣,但成枱人都食唔停口!5)椒盬豆腐。6)烧鹅脾汤河:烧鹅肥瘦适中,鹅油令汤底好香,河粉又滑,怪唔之枱枱都叫。7)上汤胜瓜:瓜新鲜,自然好味。食咗几碟热气嘢点都要有啲瓜菜跟尾。8)油菜。一路门口都有人等位。我哋一食完就速速埋单,唔好要人系咁等。食物真系唔错,但要倾计嘅话就未必最啱喇。我哋都会再嚟嘅。
我哋一行10人,叫咗以下食物:
2)豉椒炒蚬:炒得好香,蚬好肥又无沙。
3)椒盬濑尿虾:肉质又实又爽,好热气都要食多两件。
4)古法避风塘炒蟹:我唔食得好辣,但成枱人都食唔停口!
5)椒盬豆腐。
8)油菜。
我哋都会再嚟嘅。