2010-08-23
今晚有旧上司(四眼哥)请食晚饭, 到佢哋之前去过既屯门三圣邨嘉彩酒家, 我哋六点几去到码头, 再揾佢相熟既关财记拣海鲜, 有蚬、濑尿虾、圣子、美国筒蚝、扁贝、中虾及奄仔蟹等, 仲问佢哋椤料做埋海鲜汤, 然后便起行过对面酒楼开餐去先叫部长安排做法, 要了上汤蚬蚧、椒盐濑尿虾、豉椒抄圣子、姜葱蚝煲、蒜蓉粉丝蒸扁贝、豉油王抄中虾、盐焗奄仔蟹及送的海鲜汤最好食既系盐焗奄仔蟹, 只蟹好多膏, 味道一流, 咁靓既材料基本上任何一间整都唔会唔好食姜葱蚝煲的蚝好大只, 蚝味唔算太重, 而厨房调味都唔错豉椒抄圣子系几款菜之中最大碟的, 豉椒芡汁味道偏淡, 当食哂其他𩠌后再食返呢碟𩠌时已经好似无咩味道, 但圣子几甜而且无沙, 所以食得开心送既海鲜做咗汤, 个汤味道唔错, 一人有两碗架, 由于今晚食咗咁多正嘢, 返屋企后感觉好口渴下, 睇来今晚要饮好多水先可以解一解啦最后梗系要多谢四眼哥, 并祝愿年年有餐食啦
姜葱蚝煲的蚝好大只, 蚝味唔算太重, 而厨房调味都唔错
最后梗系要多谢四眼哥, 并祝愿年年有餐食啦