2009-09-08
上星期买了一本"旧假期" 它其中一本的主题系潮州菜面选了四间打冷店比较~而陈勤记在比较下占优! 男朋友仔和我都喜欢打冷因为都系潮州人ma, 一心想去试试但都系放心不下, 就上openrice睇睇食评! openrice上有63个笑笑面, 7个咸! 这个比例黎睇应该会好穏阵啦~今天黎到~一进去就好热, 冷气唔凉又焗焗地! 不过算啦~我们都知道是点架啦, 黎都唔系食装修!我们点菜前装下周围啲人order左啲咩同埋买相系点~对面有对情侣点了鹅肠并猪肠~见佢地毎人只夹了一注其余的都食剩哂, 佢地对蚝饼既评语只系摆低两只字-"唔得"后面有两个女仔埋单时说"我们是点沙爹牛肉炒芥兰, 唔系烚芥兰啰", 说摆俾钱就气冲冲走了!当时我们在看餐牌听到他们这样说~心感不炒(真系好想即刻走呀,但费事坐低又走咁肉酸就点少少食算啦)楼上食客点的原本我地都想点的...既然佢地有咁既评语...我们就唔点了我们点了鹅片, 咸肉芥兰, 大眼鸡和蚝仔粥 卤水鹅片: 片到好薄但好"un"又无卤水味又无味, 垫低既豆腐都系无味既咸肉芥兰: 好油好多油既炒菜, 咸肉系咸的咁罗大眼鸡: 风得太干了, 没有鱼鲜味又细条又要90个大
面选了四间打冷店比较~而陈勤记在比较下占优!
我们点菜前装下周围啲人order左啲咩同埋买相系点~
我们点了鹅片, 咸肉芥兰, 大眼鸡和蚝仔粥
咸肉芥兰: 好油好多油既炒菜, 咸肉系咸的咁罗
大眼鸡: 风得太干了, 没有鱼鲜味又细条又要90个大洋! 好采系普宁豆浆俾我地点
蚝仔粥: 蚝仔系涨卜卜的但系胡椒粉阵味劲得济, 盖过蚝仔既鲜味!
埋单$230
我地以后都唔会再黎~真系无下次呀~~仲好想忘记呢次既经历
我对假期既推介已经无信心~