2019-08-26
四个好波友,平时打波前啃个包就算。今日决定食好啲,去左深水埗食意食意大利菜!估都估唔到深水埗呢个旧区,原来都有咁高质嘅意大利餐食!我地六点钟倒去到,时间尚早,未有其他客人,静静地座位都几舒服。我地嗌左:白葡萄桃子﹑白葡萄接骨木花 有汽果汁等紧两个朋友来时,揾嗌左两杯饮品先!做紧买一送一抵饮!店员表示呢款果汁系意大利直送,都无酒精,我中意接骨木花有阵阵花香,又唔会太甜,又够哂冻~爽~餐前,店员送左一份薄饼配黑醋。口感Q弹,有少少啊咸咸地!我中意食啊!虾肉蟹肉沙律配芝麻酱 ($105)呢个前菜真系好多虾肉同蟹肉!而且新鲜!沙律菜好爽好清新!芝麻酱系我至爱,菜﹑肉﹑酱三者配合得岩岩好~芝士四重奏 ($158)作为一个芝士控,呢个芝士四重奏真系无得输!入面真系有劲多芝士,但完全无腻的感觉口味好复杂,食得出有味道好特出的blue cheese!加埋火箭菜会更清新!我好中意食意大利的PIZZA,个皮系好薄好脆,唔会油腻,而非香港市面连锁店个啲又厚又油。食多几块都唔会剂。伊比利亚猪鞍配青苹果汁 ($178)店员话呢个等耐啲,因为系用慢煮的方法烹调。切开的时间,劲多肉汁爆出来!入面仲有少少粉红色。店员
估都估唔到深水埗呢个旧区,原来都有咁高质嘅意大利餐食!
我地嗌左:
白葡萄桃子﹑白葡萄接骨木花 有汽果汁
等紧两个朋友来时,揾嗌左两杯饮品先!做紧买一送一抵饮!
虾肉蟹肉沙律配芝麻酱 ($105)
呢个前菜真系好多虾肉同蟹肉!而且新鲜!沙律菜好爽好清新!
芝麻酱系我至爱,菜﹑肉﹑酱三者配合得岩岩好~
芝士四重奏 ($158)
作为一个芝士控,呢个芝士四重奏真系无得输!
入面真系有劲多芝士,但完全无腻的感觉
食多几块都唔会剂。
伊比利亚猪鞍配青苹果汁 ($178)
店员话呢个等耐啲,因为系用慢煮的方法烹调。
切开的时间,劲多肉汁爆出来!入面仲有少少粉红色。店员表示唔洗惊,啲猪肉真系紧紧熟,先可以咁鲜嫩。
平时食猪肉煮到熟哂,好容易会柴皮呀好干呀。呢个菜完全无呢个问题!JUICY的猪肉,满口都系肉味,加上清新的青苹果汁,好满足啊!
啲配菜有意大利青瓜同蕃薯,轻轻烧过,食番蔬菜的原味!
黑松露﹑蚕豆﹑野菌忌廉汁手扭面 ($168)
个名叫手扭面咁特别就试下。真系粒粒人手搓出来的,食落似一旧旧面团,个汁够哂浓郁,挂哂上手扭面上。
个酱汁真系好香黑松露同芝士味,香喷喷!
食完哂手扭面仲可以用薄饼点埋啲汁来食!成碟清到干干净净好治愈~
提拉米苏 ($78)
食完正餐梗系要食甜品。呢个TIRAMISU好香滑,有淡淡的酒香同香浓的朱古力味。很不错!
可以坐得舒服倾下计,食完揽住个肚走,过了一个满足而愉快的晚上,每位埋单$200。以食物质素﹑地方舒服﹑店员服务等等来评分,其实好抵食!一乐也!