2022-01-08
观塘俾人嘅印象一路都系工厂区,食店仔,塞车,同埋APM⋯⋯但系随着好多工厦同埋旧区嘅重建,开始涌现好多唔同嘅特色Cafe,今日就同朋友去咗啱啱完成重建嘅裕民坊新商场食一个怀旧但创新嘅特色本地传统美食-煲仔饭!煲仔饭简直系冬天嘅恩物,Coffee or tea就因应冬天推出左冬日嘅菜单,制作左四款中西合璧嘅fusion煲仔饭!大家都知道煲仔饭嘅灵魂系饭焦,食材用料好就唔洗讲,仲突破限制,为咗用电磁炉整到明火饭焦嘅效果,佢哋定制咗极为耐热嘅生铁煲,加上「西班牙salami风干肉肠忌廉饭底」,以「先蒸后烧」嘅⽅法,制作出油香惹味嘅饭底,画龙点睛🦆梅子油封鸭脾煲仔饭 ($288)呢个signature就梗系要食啦!油鸭脾用筷子一推就化,连皮食香而唔觉得太油腻,记住粒梅子要整散佢捞饭,梅子嘅酸甜味中和咗油鸭同埋肉肠嘅油腻,令成煲饭更加平衡。🐮窝蛋牛肉煲仔饭 ($98)佢同传统唔同,平时嘅系窝蛋牛肉「饼」煲仔饭,但系呢度嘅职员强调佢哋嘅牛肉,系类似牛肉他他嘅texture,煮熟咗我觉得系生炒牛肉饭,牛肉唔会过熟,捞埋新鲜生鸡蛋,经典嘅煲仔饭咁就完成喇!🍦榴梿绿豆冰 (跟餐+$26)将榴梿打蓉,加入
🦆梅子油封鸭脾煲仔饭 ($288)
🐮窝蛋牛肉煲仔饭 ($98)
🍦榴梿绿豆冰 (跟餐+$26)
将榴梿打蓉,加入煲到起晒沙嘅绿豆冰度,口感唔错。个个都话榴梿热气,用清热嘅绿豆中和返就啱啱好~
🥯椰子味奶油忌廉宾
传统食物,创新食法,将法包整到外脆内软,配合用意大利软芝士同椰奶打成嘅忌廉,又香又甜又滑,口感层次丰富。