2015-10-04 2975 浏览
我父子二人间中都会到呢间茶楼饮茶。呢间茶楼应该有三四十年历史,比我还要大。仍然用紧传统茶壶,人手推车叫卖,人手写花纸埋单,墙上贴满人手书写菜式,以花码写成既价钱。寰顾四周,大部分茶客都应该系四,五十年代既熟客, 又或者系附近既劳动力者。女士同好似我呢代既人真系少之有少。不过唔难明环境方面 地方简陋,用具古旧,四周都佬味十足,坐得又唔系舒适,同人搭枱系必然既事。坐你格离果个分分钟系个骑呢/难顶既人。相信大部分女仔同我呢代都未必接受到。价钱方面 唔好睇佢地方简陋,对比附近食肆,价钱唔平架。如果唔介意以上因素,又或者以食为先,可以试下。推介(早上~10点):叉烧肠,牛柏叶,马拉糕。呢度d肠粉唔似出面d 咁滑,出面系将d粉浆沟稀黎蒸令到皮薄滑d,但呢到d系厚但熟,'杰杰地'有口感d。d叉烧又足料,点埋d鼓油就perfect池。牛柏叶爽口够大碟~马拉糕好大件。推介(午市~12点):烧鹅饭,有别于其他烧鹅,d皮脆而且有d油。通常太肥既我会唔食中间果层油脂。口感香嫩, 饮埋杯浓普洱消消滞。趁还健在,一试冇妨.
不过唔难明

价钱方面 唔好睇佢地方简陋,对比附近食肆,价钱唔平架。
如果唔介意以上因素,又或者以食为先,可以试下。

推介(早上~10点):叉烧肠,牛柏叶,马拉糕。
牛柏叶爽口够大碟~马拉糕好大件。
口感香嫩, 饮埋杯浓普洱消消滞。
烧鹅饭
烧卖
趁还健在,一试冇妨.
题外话/补充资料: 午市冇叉烧肠,早茶冇烧鹅, 最好11点去食叉烧肠跟住坐阵等烧鹅饭。
2015-10-03
烧鹅饭