2020-02-02 1248 浏览
一间无人不晓嘅旧式酒楼,依家居然做起放题任食,睇黎潮流呢样野真系可以好大影响,接近呼风唤雨!「凤城」老字号,眼见分店都唔少,到底系咪真系果一间呢!?唔知。唯有去试试任点任食嘅纸一张,选择真系唔少,超过30款,以午餐$138+10%黎讲系抵食,Lunch Buffet都唔止啦!先黎虾饺烧卖,虾多,皮正常厚,烧卖正常,冇话特别好味跟住小笼包皮厚少少,里面多汁,唔错叉烧肠唔掂,肠粉超厚,馅少春卷热辣辣,脆卜卜要推荐呢个炸凤城粉果,同样又热又脆烧肉皮脆肉嫩,肉同脂肪比例非常靓,相信系烧腩仔有人食评话叉烧好靭,但系我食又觉得好淋好松化,可以翻兜小菜当日太饱,净系食左菠萝咕噜肉,真系即叫即炒,热辣辣上枱,肉脆香口,酱汁酸甜平衡重点片皮鸭,当日坐左半场客,所以佢开左5只鸭左右,都系睇住厨师将鸭拎出厅面,鸭系不断出烟,系刚刚出炉我地3人拎左3碟,鸭皮脆肉嫩,脂肪接近零 ,超好食除左上面嘅相片,有部分系唔推荐。山竹牛肉,炸菱鱼球,鲍汁鸡脚等等,味道一般,甚至部分差过出面酒楼。另外出面会有热炉自助,有炒饭,星洲炒米,炒时菜,蒸鲩鱼,炸子鸡,酸辣汤,粟米鱼肚羹,蛋白杏仁茶,红豆沙。呢个焗西米布甸本以为点都

先黎虾饺烧卖,虾多,皮正常厚,烧卖正常,冇话特别好味

跟住小笼包皮厚少少,里面多汁,唔错

叉烧肠唔掂,肠粉超厚,馅少

春卷热辣辣,脆卜卜

要推荐呢个炸凤城粉果,同样又热又脆
[IMG:7
生煎韭菜包,牛肉包,煎饺都唔好叫,超厚皮,最厚部分系未煎得熟透

烧肉皮脆肉嫩,肉同脂肪比例非常靓,相信系烧腩仔

有人食评话叉烧好靭,但系我食又觉得好淋好松化,可以翻兜

我地3人拎左3碟,鸭皮脆肉嫩,脂肪接近零 ,超好食

呢个焗西米布甸本以为点都会好食,可惜都系微暖,非常失色。

以$138一位,抵食过日式放题,又岩带埋呀爸呀妈黎饮下茶。不过以凤城呢个名,出品真系几参差,一半好一半坏,搞衰自己个名。。。。服务方面唔错嘅,收野速度算快,食物都好快上,系有少少漏单情况,可接受!