2023-11-19
冬天冻冰冰最适合打边炉🔥火锅店「香江花月」以五十年代洋行为主题🌸装潢还原当年华丽氛围🙆🏻♀️四处亦摆放咗不同嘅怀旧古物☎️提供令人赞叹嘅视觉享受🤩另外,所有菜式亦经一番精雕细琢🔪卖相变得美轮美奂后才上枱💕喜欢摄影嘅朋友千万不要错过📸🔸美颜花胶鸡锅汤底材料丰富✅除咗有爽口滑溜嘅花胶同半只香滑鲜嫩嘅农场鸡🐔更有虫草花、红枣、冬菇等,滋补养颜🧏🏻♀️我同朋友都不自觉地饮咗好多碗汤😌🔸花满园用雀笼摆盘呈上嘅伊比利亚黑豚肉片同澳洲羊肉卷✨前者被卷成玫瑰花形状,造型夺目吸引,入口肉味香浓👍🏻后者色泽粉嫩,肉质细腻带香膻味,高质之选😽🔸一帆风顺 (秋葵蟹籽墨鱼滑)以冰镇方式呈上,秋葵开边,内里酿咗墨鱼滑🦑上面再穿上一块S型嘅薄切红萝卜片,造型像极了帆船⛵️三款味道分别为咸蛋黄、青咖喱同黑松露😻食落鲜甜爽滑带少许黏口感觉,相当有层次呢🆙🔸七色丸实为七款不同颜色同口味嘅墨鱼丸🍡有咸蛋黄、蟹籽、青咖哩、南乳、椰芋、红咖喱以及黑松露💫粒粒爽口弹牙有嚼劲💋个人最欣赏青咖喱丸,香茅味突出,令人一试难忘😋🔸火锅点心点心型态千变万化😲例如有白兔虾饺、金鱼烧卖同南瓜水晶包等,尽显师傅功架及心思👩🏻🍳味道亦绝不逊色于其卖
🔸美颜花胶鸡锅
🔸花满园
🔸一帆风顺 (秋葵蟹籽墨鱼滑)
🔸七色丸
🔸火锅点心
点心型态千变万化😲例如有白兔虾饺、金鱼烧卖同南瓜水晶包等,尽显师傅功架及心思👩🏻🍳味道亦绝不逊色于其卖相,令人满有惊喜💥
🔸七彩饺子
饺子卖相精致❤️馅料分别有金华火腿菜肉、午餐肉粟米、虫草花、姬松茸野菌、蟹肉黑松露、和牛香茜同冬菇斋菜💁🏻♀️每款口味各有千秋,食客亦可品尝到各种饺子嘅浓郁、独特风味~
🔸花花绿绿
份量十足嘅蔬菜拼盘🥗当中有南瓜、珍珠笋、油麦菜、西洋菜、娃娃菜等🙌🏻款款新鲜爽甜,健康且含丰富膳食纤维💚
🔹花月豪庭
打卡一流嘅特色饮品🤳🏻用料包括清新酸甜嘅蓝莓同苹果,以及香味醇厚嘅北海道牛奶🍼伴碟有松软绵密嘅棉花糖蛋糕,配新鲜蜜瓜同奇异果🥝充分呈现出甜而不腻嘅滋味🎉
🔹琥珀诱惑
另一自带视觉效果嘅特色饮品😎以拥有独特果香嘅番石榴作基底🫶🏻再加入鲜甜奇异果汁、橙汁同菠萝汁调制🍍口感清新,而且充满果香🍹