2024-01-23
啱晒!今次嘅食旅带大家去食咗间闻名遐迩嘅富临饭店!嚟到呢度,最挂住就系佢哋嘅鲜蟹肉竹笙翅,汤底滑溜底厚,蟹肉又唔系寡乜乜嘅小碎片,而系几块好带劲嘅大块,真系咬落去弹牙有嚼劲,令人一试难忘!啲竹笙清香入味,同汤底融合得正啱啱好,喉咙滑过,啲翅尖又烟韧得嚟唔会太腍,真系得意!跟住,嚟埋个阿一鲍鱼鹅掌,鲍仔肥美又唔少汁,腍得黎又有嚼头,啲鹅掌呢,炆得啱啱好滋味丰富,话晒都系米芝莲推介嘅嘛!至于生抽开边篜龙虾,𠮶只龙虾大大只,啲肉弹晒晌嘴入面,感觉劲爽口,咁多得美味嘅酱汁,之后各位食客仲可以凑埋嚟扫汁呀!饭店仲有个不能唔提嘅富临脆皮鸡,虽然皮唔算脆到喳当当嘅地步,但鸡肉本身滑溜溜,鲜美无比。再讲吓𠮶啲时蔬,叫人鲜啲唔过嘅,咁样夹埋鲍汁,食落简直舒服!啲炒饭,夹杂住海鲜嘅鲜味同叉烧嘅浓郁香气,的确系喺香港饭店罕见嘅美味组合。最尾啲杏仁茶蛋白几浓几滑,一啖系真系靓仔!总括嚟讲,个晚食得满腹喜乐,富临饭店果然唔愧系上上之选呀!佢哋送上嘅每一道佳肴都每分值得叹为观止。要讲味道啦,港式经典到无可以挑剔,瞓住都会梦到架!🥢🦞🥟