2023-10-18
因为闲日收工食饭,最快都要约7点半食,全程都好似好赶咁,店员劲快帮我地煮菜、煮面到收走D碗碟。食物质素唔错,店员态度亦系有礼貌,只系就成餐饭偏赶。🔥特选神户牛套餐 $1299★★★★☆呢个套餐会有6款前菜,比其余套餐多2款。前菜由淡味开始食到最后最浓郁嘅。有腌茄子、松露甜虾、矶煮鲍鱼、三文鱼子豆腐、带子裙边,最有印象嘅一定系黑毛和牛他他,有啲果仁碎系面,加埋只鹌鹑蛋捞匀佢食,爽滑得黎完全唔会冇筋位,啖啖肉好正!今次个主角当然系招牌极上级兵库县产特选神户牛西冷寿喜烧套餐,精选左日本三大铭柄牛之一嘅神户牛,有4大片,呢只牛出哂名极嫩滑,和牛香气浓郁。一上枱已经见到超靓大理石纹理油花,同另外一款牛一比较就有伤害,色泽油花都差一截。呢到会有专人帮手烧,亦会问客人有冇特定想嘅熟度。佢地先用和牛油脂块煎香锅面,再将块和牛以用中火香煎,两面都有焦糖色,再落寿喜烧酱汁。但当日有唔同店员烧都有唔同做法,有啲先落酱汁,有啲先落牛,有啲就系咁翻面,完全唔统一做法,稍为唔专业感觉。一块牛西冷好大一块,都分左几啖食,第一啖先原汁原味,块牛好嫩滑,近乎入口即融。完全唔会有纤维感,个和牛甜味同油脂感好突出,食得出有
★★★★☆
呢到会有专人帮手烧,亦会问客人有冇特定想嘅熟度。佢地先用和牛油脂块煎香锅面,再将块和牛以用中火香煎,两面都有焦糖色,再落寿喜烧酱汁。但当日有唔同店员烧都有唔同做法,有啲先落酱汁,有啲先落牛,有啲就系咁翻面,完全唔统一做法,稍为唔专业感觉。一块牛西冷好大一块,都分左几啖食,第一啖先原汁原味,块牛好嫩滑,近乎入口即融。完全唔会有纤维感,个和牛甜味同油脂感好突出,食得出有牛味。之后就再沾埋生蛋液食,食得到浓郁牛肉原味之余有阵阵蛋香,仲要再令到块牛更加顺滑。当食到第二块嘅时候就可以落啲其他调味料,好似青柠、山椒、黑七味等等,咸、酸、辣有齐哂,马上解腻! 🔥日本产黑毛和牛西冷套餐 $659
★★★★☆
日本产嘅黑毛和牛西冷套餐有三大块,同神户牛比较,色泽偏深红色,油花都冇咁细腻平均。食落较为有咬口,冇咁嫩滑,牛味明显冇咁浓,亦同样油脂冇咁清甜,偏向奶味重啲,比较容易腻。但价钱平一半黎讲都好抵食,唔会话唔好食。食到一半都可以叫店员煮下菜,解下腻先。野菜盛合种类都多,有京葱、白菜、南瓜、萝卜、洋葱等,蔬菜已煮得好入味,鲜甜爽脆,食完会比较清爽,之后再食牛都冇咁漏。食牛个阵仲可以配日本米饭。最后有埋赞岐乌冬,将个蛋汁加埋落去捞黎食一流。是日甜品就系抹茶缺饼。
🌟总括:满足嘅一餐,牛肉质素靓,真系点煮都好味。前菜好别致有心机,蔬菜、乌冬、甜品就正常发挥啦。如果食都要早啲去,咁样成餐饭会冇咁赶。