2018-06-12
心血来潮想食正中台湾地道美食,以为飞去台湾已经好方便,原来搭车去铜锣湾都食到!走到兰芳街发现原来都有几家特式地舖餐厅,今晚就到「台南阿豆仔」,回味一下台湾味道。一拉开趟门,骤然踏入台湾夜市街边店一样,眼看到一块又长又大嘅胶牌,上面写上红色蓝色食物名,加上部份坐位是啤酒胶箱,充满台湾地道风味。餐牌上小至小食,大至小炒都可以选择。我地两个就拣左必食鲁肉饭、炒新竹米粉,仲有唔少得嘅台啤同地瓜条啦!如果讲味道,确实同台湾食到嘅无异,唯一最大差异就系个新竹米粉有劲多料,顶有炸蚝饼脆脆,又有大虾仁、芹菜、芽菜、甘笋丝等等,配料多多。醉鸡都好值得嘉许一下,夹杂著浓郁酒味及杞子香味,件件鸡都大大件又肉厚小食代表地瓜条,加梅子粉就系101分之作!地瓜甜,梅子酸尾尾,送埋啤酒!无得输!
餐牌上小至小食,大至小炒都可以选择。