2024-01-21
踏入梓桐堂,即刻感受到一股文艺气息同家居感。我点咗个"梓桐花园拼盘"嚟开始这场味蕾之旅,五彩缤纷嘅小碟子,当中嘅胡麻香茄子最正😋,既入味又惹味,胡麻酱够浓郁地带出茄子𠮶滑润质感。然后一口皮蛋豆腐,真系豆香皮蛋香,两种滋味在嘴里融合,简直系幽香袭人。跟手,三拼点心惊喜逐渐登场。黑松露蒸包卖相得意,吸引晒眼球,但可能有啲干,冬笋八宝素饺鲜甜爽口,至于七彩火鸭丝春卷,个人就觉得肉味鲜美,口感惹味。份虫草花炖三宝汤,真系正中红心!食材准备得好有心思,汤清味美,饮咗身体都觉得暖笠笠🍲。主菜嘅游龙戏凤够创意,虾球同蛋白配合默契,顺德翡翠蝴蝶鱼嘅口感层次丰富,桂花鱼肉炸得啱啱好,跟住嚟嘅茶皇烟熏鸡就略嫌干身,但烟熏香味层次分明。最后啲竹笙上素,简单中见精彩,炒饭虽普通,但食材新鲜,收尾嘅三弄甜品,冰花万寿果就真系清新适中,滋润唔腻口🍋。总体黎讲,梓桐堂几有惊喜,食物嘅高低起伏都算适中,对好味讲究嘅我至少满足到一半,大家下次有空可以嚟试吓!