2021-05-10
餐厅用餐区分咗室内同室外两部分,室内装修主要行英伦风,而室外就系主打花园嘅感觉~两边感觉都好休闲,而且座位好宽敞,坐得好舒服👍🏽不得不赞嘅系由入座到点餐,一路都有侍应好贴身咁为我地服务👍🏽Fish Pie表面就咁睇以为系一大兜薯蓉,但原来暗藏左d鱼肉系个底度😮薯蓉食落好滑,而且几中意佢系个底有d白汁,所以就算食晒成碟都唔怕好干👍🏽另外菜式入面有用到两种鱼,三文鱼肉质比较实,而鳕鱼就比较软滑,整体令到个口感唔会咁单一~Beef Short Rib & Bone Marrow Gnocchi肉质超淋,轻轻用叉一撩都已经可以撕开d肉,而且入面仲系好粉嫩架💯一碟有三个食法,可以就咁食、配面头d青酱食同埋再配个牛骨髓汁~就咁食已经好重肉味,配埋面头嘅青酱食就会多咗浸香草同蒜味,令到个肉更惹味🤤值得一赞嘅系佢呢度个青酱味道都几balance,而且唔会苦👍🏽至于个汁就系有阵微微嘅酸味,但又好香牛油味(应该系因为d牛骨髓)😍始终牛肋排会比较肥,所以配个汁食可以做到解腻嘅效果😌至于啲Gnocchi软硬适中,而且配个汁食会突显到个汁嘅牛香味~Dover Sole呢条鱼我哋特登早啲预订嘅~佢特别在话就话系比
两边感觉都好休闲,而且座位好宽敞,坐得好舒服👍🏽
Fish Pie
表面就咁睇以为系一大兜薯蓉,但原来暗藏左d鱼肉系个底度😮
始终牛肋排会比较肥,所以配个汁食可以做到解腻嘅效果😌
Dover Sole
呢条鱼我哋特登早啲预订嘅~
佢特别在话就话系比目鱼,但系同鳎沙鱼好似,不过就更厚肉~
而且烹调手法同平时喺香港见开嘅唔同,餐厅利用烤焗嘅手法去烹调呢条鱼,但鱼肉就唔会老
不过可能用太多牛油,条鱼就咁食会好油,要配埋上面水瓜榴同腌红葱粒食先会味道平衡返
Green Beans & Shallot Butter
啲青豆好新鲜,而且又唔会好大浸草腥味👍🏽
就咁睇以为好简单,但餐厅用咗红葱牛油,所以食落会更香~
虽然都有少少油,但识落真系好香,所以两个人系秒杀左呢碟😂
Blueberry, Oat Crumble & Vanilla Ice Cream
喺焗到热辣辣嘅蓝莓同埋燕麦碎上面加上一球冻冰冰嘅云呢拿雪糕,冰火交融嘅感觉真系好正☺️
最特别嘅系佢下面嘅蓝莓酱会有d原粒蓝莓,令口感更加丰富👍🏽
如果云呢拿雪糕可以大球d就好🥺
LAIBA Sour
呢个系得奖嘅调酒先叫~
见到有bitters同whiskey做base,所以本身自己估系会苦苦地,但饮落居然好似梅酒🤯
就咁个柠檬味好出,随后会有少少焦糖味
最特别嘅系食完一啖牛肋排再饮,佢个肉荳蔻同榛子味会变到劲突出😱
真系都几有惊喜😆
Homemade Lemonade
呢个柠檬水好易入口~
佢嘅味道系有果香得来唔会太酸,而且又唔会太甜,整体感觉系比较好清新😚
整体来讲,个人感觉饮品比起主菜更出色~
另外,无论环境定系服务质素都非常好,因此本人觉得值得推介👍🏽
不过如果想食平啲嘅朋友,可以考虑吓食brunch或者下午茶,会比较抵~