2021-06-16
茶家Green tea cheesecakeDarjeeling first flushHotjicha au laitEarl grey lemon scone價錢💲: $58/ $+30/ $58/ $36好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.3/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-完左sem之後多左小小時間cafe hunt,今次去到cafe雲集的上環,來到一間我bookmark左多過一年的cafe🤣 茶家環境舒服,行到上去完全有後花園的感覺。如果要堂食就要買完之後捧左啲嘢去隔離鋪,仲要係有樓梯,真係一步一驚心🤪 不過平日真係唔多,想坐耐啲都冇問題,不過個wifi就好似唔係好用到🤔-🆗Green tea cheesecake. 呢個係佢地的招牌,不過我就覺得芝士味>抹茶味🤭 一入口係好rich的芝士味,先再有淡淡的抹茶味出。成件cake比較實淨,食多2啖會容易膩🤨 底下的餅底係淋既,不過幾香消化餅味😬-✅Darjeeling first flush. 叫cake/2 scones可以加$30有brewed tea🥰 今次呢杯幾fresh。大吉嶺
Green tea cheesecake
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.3/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5
✅Darjeeling first flush. 叫cake/2 scones可以加$30有brewed tea🥰 今次呢杯幾fresh。大吉嶺茶飲落個尾韻有淡淡的果味,食cheesecake啱晒😆
✅Hotjicha au lait. 呢杯出色!係佢地制作的時候已經聞到好香焙茶味😗 飲落滑溜,濃茶同奶味兼備,好balance😋
✅✅Earl grey lemon scone. 見 @hk.foodpath介紹好高質就買一個返去試下😍 只用微波爐叮返熱已經好香。外層脆,入面好夠濕潤,唔會糊口,而係有小小似蛋糕咁,呢個texture一流👍🏻 伯爵茶味濃,再帶🍋淡淡的清香,好食🤤
整體我覺得cheesecake對比起上來一般d,但其他幾樣都好有水準。最緊要店內唔多人,唔擁擠,可以舒舒服服咁享受下。