2023-12-31
今日同澳洲返嚟嘅朋友叙旧,拣咗呢间餐厅,觉得环境几舒服,食物睇落吸引,餐厅门口仲有圣诞装饰可以一齐影相。我哋见到有个二人晚餐($688),于是唔想烦就叫咗。首先上咗南瓜忌廉汤同埋蒜蓉包,佢个南瓜忌廉汤非常浓郁,淡淡南瓜嘅清甜,而且打得好滑溜,会觉得饮落好舒服好Fresh🥰 另外个蒜蓉包,就非常香脆,微热,而且闻到香喷喷嘅蒜蓉味,可以点上南瓜浓汤一齐食😋 黑松露芝士薯条 估唔到佢个份量几大,两个人食都有啲饱,好似食极唔到底,薯条炸得香脆,黑松露散布晒全部薯条😌 我哋叫咗两个主食,两个都系肉🤣 炭烧法式猪鞍架伴红桑子汁先讲伴菜,薯仔烤得非常入味,再配上甜甜的红桑子汁,更开胃,猪鞍架外层烤到微微金黄色,肉质口感弹牙鲜嫩,特别配上甜甜嘅红桑子汁,真系好开胃!佢呢个份量都够食,朋友话饱!我哋加咗钱 $148 ,因为想食埋炭烧美国安格斯肉眼 (10安士)!真心推荐大家食,系近期食过比较好食嘅肉眼扒🥰 我哋叫咗五成熟,牛肉整体半肥瘦,结实嘅肉质夹杂着半肥肉,令成个安格斯肉眼充满油脂感,而且肉质非常软腍,唔使经过过多咀嚼,就已经食左落肚,而且口腔总会徘徊一阵阵牛香,牛肉嘅肉汁停留喺口腔。大力推荐🙈 之
我哋见到有个二人晚餐($688),于是唔想烦就叫咗。
南瓜浓汤
蒜蓉包
黑松露芝士薯条
黑松露芝士薯条
我哋叫咗两个主食,两个都系肉🤣
炭烧法式猪鞍架伴红桑子汁
炭烧法式猪鞍架伴红桑子汁
炭烧美国安格斯肉眼
之后有两个甜品,分别系云呢拿雪糕同埋蓝莓芝士蛋糕。
佢个云呢拿雪糕都好好食,应该系自家制,香草味浓郁同埋整体软滑、绵密!
蓝莓芝士蛋糕混合左蓝莓嘅酸,同埋芝士嘅香浓,令蛋糕更加湿润,都好食!
云呢拿雪糕
蓝莓芝士蛋糕
饮品方面,我哋就叫咗两杯英式奶茶~奶嘅份量就自己调节🤣
英式奶茶