2011-07-14 15 浏览
九龙城区嘅泰国菜出名就系人都知,今日因行经龙岗道,发现左一间新开嘅泰国餐厅,外貌装修以木为主,感觉较年青,所以就被佢吸引左!@@入到里面感觉都唔错,光线柔和,至少唔会有Dirty嘅Feel先!!!返回正题,我地一行4人首先点了必食嘅猪颈肉同昭拍耶并盘,猪颈肉好爽口,唔会过肥同过浓,份量都算交足料。并盘方面我认为春卷就好掂,好香口,唔会有返炸嘅感觉。之后见到Menu,发觉有啲唔同,有泰文学???都算几搞野!其实食左泰国菜咁多年,都想试吓啲新野,所以当晚就点左几味较少见嘅菜式,分别系"泰式腌海蜤沙律"、"南瓜咖哩软壳蟹"、"黑椒香茅鸡"同"脆肉炒椰菜苗"。1.泰式腌海蜤沙律首先以头盘嚟讲,e味菜的确好开胃,酸甜嘅味道加埋红萝卜丝同海蜤的口味,好啱而家咁热嘅天气食。(我女朋友至爱)2.南瓜咖哩软壳蟹足料!软壳蟹唔会整得过"林",咖哩味适中,唔会太咸同过辣,最重要系食到南瓜味,第1个惊喜。(本人认为配蒜容包比较好)3.黑椒香茅鸡e味我真系未见过,卖相只属一般,起初觉得无乜特别!但食后感觉好野味,而黑椒配香茅简直一绝,感觉有d似"桥底辣蟹",用嚟送饭一流!推介!!!4.脆肉炒椰菜苗脆肉同叉烧虽然
脆肉炒椰菜苗,泰式嘅脆肉内外处理得适中,好味!
黑椒香茅鸡,感觉有d似"桥底辣蟹"嘅效果,用嚟送饭一流!

1.泰式腌海蜤沙律

2.南瓜咖哩软壳蟹

3.黑椒香茅鸡

4.脆肉炒椰菜苗
脆肉同叉烧虽然唔算系咩大菜式,但胜在够地道,泰式嘅脆肉(烧肉)同叉烧同香港嘅Style唔同,假如有去开泰国嘅朋友就会明我讲乜,情意结!
南瓜咖哩软壳蟹,足料兼香口!掂!
优点:除左食物好味之外昭拍耶嘅环境唔错,唔会太噪,最重要系toilet好卫生整洁,我好放心^^
缺点:饮品种类太少,由其对女仔嚟讲,应该可以有更多选择!!!

2011-07-07
南瓜咖哩软壳蟹,足料兼香口!掂!
黑椒香茅鸡,感觉有d似"桥底辣蟹"嘅效果,用嚟送饭一流!
脆肉炒椰菜苗,泰式嘅脆肉内外处理得适中,好味!
  • 泰式腌海蜤沙律、黑椒香茅鸡、南瓜咖哩软壳蟹、脆肉炒椰菜苗...