2021-07-20
几个月冇见朋友,趁佢就嚟生日即刻约佢出嚟食饭,拣左尖沙咀Poseidon Restaurant & Bar,位置虽然隐蔽啲但个场环境够大,而且座位阔落坐得舒服,灯光气氛都好好。我哋点左一个Grilled Lobster & Seafood Platter同一个Brown-buttered Crab Risotto。朋友仲话叫两个怕唔够食个海鲜拼盘(2人份)入边有青口,蚬,扇贝,三文鱼,鱿鱼,两只虾同埋半只只龙虾,仲有肠仔,粟米同蒜蓉包,虽然佢个汁有啲辣(朋友唔太食得辣)但我自己平时都唔食得大辣野既觉得几好,加上烧完几惹味同醒胃。而个意大利饭都好味,唯一有少少失望系冇咗海胆,因为上网见本身个面包蟹意大利饭系有海胆,但侍应话供应问题所以转左餐牌。但本身啖啖蟹肉都令个饭口感丰富。虽然只系叫左两碟菜但我哋都食唔晒,见到有啲卡位可以座4-6人下次要叫多几个朋友一齐再嚟。