Morton's of Chicago

又系每月八婆聚会🤣👯‍♀️见好耐冇黎Morton’s食啦,咁就一于趁weekdays人冇咁多黎😋之前都黎过一两次,呢度好出名生日会印你个名喺menu留念,又会影相呀咁,都真系几贴心😚咁我地都例牌同其中一个姐妹预祝生日啦、有免费甜品嘛😋一坐低点左菜,当然先上个招牌洋葱包啦,果然好香👏🏼🤤我地叫左个rib eye,再加D菜同一个mac & cheese 大家share。「寿星女」话想饮汤,我地就叫左招牌洋葱汤同龙虾汤🤓先来返我地最爱既洋葱包🥖,还是一上桌是热辣辣,有好幽香既洋葱味。加埋佢既香滑牛油真系冇得挥🤤~食食下两个汤就来了👏🏼👏🏼我之前来的时候已点过洋葱汤,不过今次的洋葱汤一上就见好大pat芝士🧀有D惊左😅食第一啖就觉得好咸,可能太重芝士啦,饮饮下到底先饮到D洋葱既味道😅龙虾汤就明显比洋葱汤更出色😋闻已经闻到好香既海鲜味,一入口龙虾味好重、个汤浓郁得黎又唔会太heavy或creamy,只系好滑,仲食到唔少龙虾肉,衬返个洋葱包食真系一流👍🏼我地叫个ribeye🥩🥩系可以4人分,店员都好贴心话如果大家想熟既程度唔一样都可以安排,咁我同其中一个就想medium,另外两个就想再熟D都可以。佢就

一坐低点左菜,当然先上个招牌洋葱包啦,果然好香👏🏼🤤
洋葱包

洋葱汤
龙虾汤

肉眼扒(4人份)

我地叫个ribeye🥩🥩系可以4人分,店员都好贴心话如果大家想熟既程度唔一样都可以安排,咁我同其中一个就想medium,另外两个就想再熟D都可以。佢就先切左畀我同medium既朋友,然后后上畀另外两个well done 朋友🥩🤤
结果一切就见到佢烤得有几靓!而且佢烤到个面系脆架😍😍友人话even well done都唔会鞋,唔错! 👍🏼而我呢件 (1/4) 煮得刚好medium,外熟内红,非常tender同有肉香,D肉汁都好香。
Morton’s  salad

再来就系沙津🥗菠菜蘑菇同埋mac & cheese – 沙津既菜好新鲜同够crunchy,唔错👌🏼
菠菜蘑菇

不过菠菜就煮得有D过左,淋左少少; 反而D蘑菇就好香,个汁都有淡淡既蒜味😚
Mac  and  Cheese

Mac & cheese🧀个面就焗到有D干,不过一食入面都好creamy既,D 芝士又系好多好多好多好浓,我觉得其实减返少少个比例会更好。
食得都好满足,同埋佢都有个例牌souffle,咁我地就打算试下叫多一份dessert大家share,就拣左个key lime pie🍰个souffle就合乎预期,够香够热、蛋香刚好但又够软滑。但个key lime pie就过甜,而且有D芝士骚味…😅应该系D cream 用得over左。虽然key lime应该都系几甜下,因为佢系用炼奶去整,但应该有返青柠汁去中和返系酸甜并中。不过呢个死甜得太利害,个饼底又唔够松脆,所以我地每一试左一啖顶唔顺就放低了 (连相都冇影…)🙊🙊🙈
整体都食得好开心既,佢既service都系好好,环境都好舒服,而且永远都咁受欢迎 (我地7点到已8成full,到7点半已full 哂仲要系星期二晚),不过既然畀得500蚊食一餐,当然个expectation 会高D啦😌
2018-07-24
庆祝纪念
生日
洋葱包
龙虾汤
肉眼扒(4人份)
Morton’s  salad
Mac  and  Cheese