2020-12-03
系富豪轩饮茶、晚饭小菜都食过,就系未点过佢地出名既片皮鸭,一般片皮鸭嚟讲太多功夫,要花几重功夫预备后再入烤箱,一般大众比较多选择餐厅享用,减少制作既时间,而系餐厅享用既质素当然更好,唔使兼顾厨房,同上么么蒸既时间都夹到啱啱好今日主要想讲一讲呢味片皮鸭,外面听既好多二食、三食系指,食完第一食以么么包住葱丝、青瓜、烤鸭酱后,剩下来的肉拆下来可以怎样去烹调呢?二食、三食系指几多样食法。可能系冬瓜泡浸、炒小厨、生菜包法等都比较常见称题外话系配酱上,北京人点开嘅片皮鸭会再多蒜泥重味少少,曾经有出面食片皮鸭师傅较皮面加少少砂糖/黄糖去食个种味道非常正,片脆微油加砂糖甜味有助提升食欲去腻👏🏻(打卡)呢到片皮鸭会「埋枱即片」,片皮鸭唔系话皮够薄愈好,讲求比例,有位置较薄身,有位置较厚身,呢到既片法大致可以分为皮/皮连厚肉身两款皮烤到脆卜卜,摆入口有肉汁感,配合厚薄适中么么,不得不赞,么么皮唔会过厚过薄,且带面粉香味,贪心包多左或咬完后都唔会跌晒落嚟,真心觉得唔错👋🏻另外二食拣左都系包,今次系生菜包制法,包住既肉碎就系鸭肉碎,睇得出师么既细心情度,平时泰式生菜包金不焕、干葱、香芧等,呢到既生菜包入面系加
👋🏻另外二食拣左都系包,今次系生菜包制法,包住既肉碎就系鸭肉碎,睇得出师么既细心情度,平时泰式生菜包金不焕、干葱、香芧等,呢到既生菜包入面系加入左菇粒,有提鲜既感觉更能食得出鸭香味道,令我对呢味菜印象深刻,馅正之余较味都做得唔错,搭配埋生菜包住晒食正爆
一边食饭、倾计、摇住酒杯,呢种就系享受食饭既滋味,食福系好简单既事,享受就够🥰整餐饭非常滋味,到最后仲有甜品,蛋白杏仁茶,两个人都可以食到棒住个肚返屋企😂,服务同食物质素都非常之到家,值得回头