2022-10-12
今日放左工同个friend行MK, 行完后起女人街尾附近揾野食。之前都知道登打士广场成楝大厦有唔少好野食,于是起楼下灯箱拣左呢间装修几靓嘅西餐厅 - Cafe Fabulous一入到去就见到间餐厅分两个不同风格嘅area, 一边系浅蓝色弧形sofa白色枱白色墙身,似天空白云,比较光猛。另一边系深蓝色sofa, 有d似vintage cafe shop feel. 都几chill. 但我地都系拣左天空白云果边,贪佢弧形sofa, 比较少见佢有个dinner menu, 有12款不同spaghetti同risotto, 连一杯饮品🥤。价钱大约$100 - $150不等我地两个人就order左一个忌廉海虾明太子意粉🍝同黑松露软壳蟹Risotto饮品方面就order左一杯芝士奶盖桃香乌龙同青苹果梳打另外重加多个蜜糖芥末鸡翼忌廉海虾明太子意粉:成个意粉好creamy, 明太子同虾都食得出鲜味,虾好弹牙,意粉亦软硬适中。呢个意粉d虾虽然唔系用大虾整,但虾嘅数目系好多🦐,两个人share食到尾都重有虾净,好抵食!黑松露软壳蟹Risotto:一上枱就有好浓郁嘅黑松露香味,软壳蟹亦大只,占左成个Riso
饮品方面就order左一杯芝士奶盖桃香乌龙同青苹果梳打
另外重加多个蜜糖芥末鸡翼
忌廉海虾明太子意粉:
黑松露软壳蟹Risotto:
一上枱就有好浓郁嘅黑松露香味,软壳蟹亦大只,占左成个Risotto差唔多一半位。个饭亦好creamy好香黑松露味,软壳蟹啱啱炸好,重有少少糕,超
两个main course都无order错!
因为两个main course都好好食,我地两个人都无乜讲野系咁食,已经饱左九成,另后上嘅鸡翼无咁吸引。
但个蜜糖芥末鸡翼都好香口,皮脆肉嫩,虽然系饱,但都好快比我地两个清晒。
最后系两杯饮品,芝士奶盖桃香乌龙系同平时起街饮到嘅无咁浓芝士奶盖味,但有淡淡嘅桃香味,恰好中和返浓味嘅两个main course. 而青苹果梳打就比较普通。
呢间餐厅Overall黎讲食物系好高质,值得再帮衬,下次再试下其他main course。另外,餐厅亦坐得好舒服,服务亦好好