2013-08-06
已经好耐无食过Tea Buffet,突然谂唔起系尖沙咀2点多可以食乜时,就俾我地谂起去食tea buffet。其实忽然先去book台,好多都已经full左,仲要系星期日,打左好几间都full,最后一间柏景餐厅试下运气,点知真系有位。其实个场都好大,可以容纳好多人,基本上当日都系8成Full。人群3点钟已经系度等紧,3点2可入场,但就提示我地buffet要3点3先开始。好啦,我见呢个时候好多人出左去影食物沙龙,我都影少少啦!目测应有超过70款美食老公去拎中式点心,佢话好食,个Bun 同粟米球都好入味三文鱼: 够鲜,而且厚切,每次俾一小碟你,唔使浪费,但就要行多几转拎。Cold Cut: 一般货式烟芝士三文鱼挞: 好好食,曲奇皮够脆,芝士味浓又不会抢去三文鱼味,细细旧,食多几件都唔怕腻。BBQ Ribs: 算入味,易离骨,唔会死咸或过甜印度咖喱杂菜: 其实无味咖喱味,可以不理印第安自家酱鸡: 味道好一般,无鸡味,酱又无特别Hotdog: 老公话OKBeef Roll: 肉够多够簿,不错。系cold cut area,但食多几件会好饱Mango Pudding: OK,味道可以接受,唔算话好
目测应有超过70款美食
Cold Cut: 一般货式
印度咖喱杂菜: 其实无味咖喱味,可以不理
印第安自家酱鸡: 味道好一般,无鸡味,酱又无特别
杏仁豆腐芦荟: 清清地,可以清洗一下味蕾
Tiramisu: 虽然无酒味,但胜在小朋友都食得,好味,够软滑,咖啡粉亦好足
合桃批: 批底脆口,甜度适中,又一喜爱甜品
蓝梅芝士蛋糕: 芝士味丰富,糕底亦做得好
题外话/补充资料:
甜品其实仲有即焗梳乎里,好香,但已饱到食唔到了!
另外,头一个钟收碟都几密,后来要埋单时就一个人都无,等左成15分钟先有人,坐得入就好似无咩人理。
几时都系Openrice好,原来可以print openrice coupon出黎就有8折,我地因为今次玩即兴,无print到,只有用Hsbc拎个9折,好过无啦!