讲起大角咀既美食,点可能无听过「金船长」呢个大名😳😳😳😳 金船长一向都会好full, 所以如果你地想去食就最好提前book位! 入到餐厅内你会发现餐厅好多摆设或者布置都好似船上装饰一样,好有系海上正在航行既气氛! 我地order左几款唔同既食物:1)黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比蕯(6寸) $108 2)蜜糖焗猪手配蜜糖烧汁 $168 3)黑牛 $30 4)心太软朱古力布甸 $48 5)金船长梳乎厘- 原味、朱古力味、橙味、姜味$48 你地知唔知黑牛系咩呢🤔其实「黑牛」系其中一款怀旧西餐厅才可见的fushion饮品,即系将朱古力雪糕加到可乐里,黑撞黑既配搭,加上冰冻清凉雪糕与冲击味蕾既可乐,呢只狂牛就系咁研发出黎!当黑牛黎到既时候,侍应仲好细心提醒我要小心🤔🤔🤔我最初都唔明点解😅 当我尝试将雪糕往下沉既时候,呢杯野忽然有劲多泡发左出黎😱😱😱原来当雪糕同可乐撞埋一齐会产生大量气泡🙈🙈💦唔讲真系唔知😝😝😝问到佢地既招牌菜,佢笑住咁话,你地一定要试下我地既得奖作品!就系呢个惊阵美食界既「黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比蕯」😱😱😱😱 开头心谂有咩咁特别啊,应该都只系普通piz
讲起大角咀既美食,点可能无听过「金船长」呢个大名😳😳😳😳

黑牛(可乐+雪糕)

黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比蕯(6寸)

开头心谂有咩咁特别啊,应该都只系普通pizza,只不过用左黑松露姐🙄🙄 但上菜既时候我地都呆左😅😅佢虽然话系Pizza, 但实则系好似夹饼+松饼咁,表层系用芝士粉制作并烤焗而成,系会feel到外脆内软个种感觉好突出,里面则以黑松露菌酱作馅料,口感香浓幼滑,而且佢仲介绍有几种不同食法:

1. 可以就咁一片片食

2. 用两块pizza夹住当夹饼/热香饼咁食

3. 配合特制酱汁酸酸甜甜清新开胃

4. 加埋西式小豆芽菜减低油腻感

当然,食法又岂至这4种,如果你有更加创新既食法,不防一齐交流交流😏😏😏
蜜糖焗猪手配蜜糖烧汁
接下来,想介绍一款惊天地,泣世人,好食到唔知点形容既美食比大家!😳😳😳

就系呢款:蜜糖焗猪手配蜜糖烧汁 168
蜜糖焗猪手配蜜糖烧汁
我一向好钟意食猪手,特别佢有丰富既骨胶原口感,细心慢嚼更可感受一层一层in un既肉质!

而今次order既呢个猪手系特别用蜜糖焗制而成,虽然佢系用焗既方法,但有别于平时食开既焗制食物,佢不单止无因为焗既过程蒸发左原来既水份,反而多左一种好香滑既感觉,就算用刀直接切下去也轻而易举,好似切紧一个jelly咁😱😱 加上,佢加左蜜糖甜甜黏黏的,与猪手本身的质感很搭配!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻黎到真系必点之选!❤️❤️❤️❤️我地食完之后都唔系好够喉😩😩😩
金船长梳乎厘- 橙味😍😍
最后就系甜品部份!听闻金船长既甜品都系非常拿手,同街知巷闻! 今次特别简左一款甜品品尝一下佢既威力,睇下系咪真系佢地既生招牌!

我地叫左金船长梳乎厘-橙味!因为佢地既梳乎厘系即叫即做,所以都要等约10几分钟!睇番上面张相都见到,金船长既梳乎厘足足大过个甜品杯😱😱😱 而且真系胀卜卜软绵绵,入口即溶,完全唔系浪得虚名!!!📢📢📢😳❤️有无见过日本既布甸,佢真系好似布甸咁可以左右摆动,识震架😂😂😂😂 味道方面系好清香既蛋白味,夹杂住淡淡清香既橙味,唔会太甜,好适合我地一班又钟意食甜品又想减肥既女生❤️❤️❤️❤️😍
心太软朱古力布甸
黑牛(可乐+雪糕)
黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比蕯(6寸)
金船长梳乎厘- 橙味😍😍
心太软朱古力布甸